· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Slaapkamernachtdieren

 Reeks:

 

 Auteur:

 Loes Riphagen

 Aantal blz.

 38

 Illustrator:

 Loes Riphagen

 ISBN:

 9789026124204

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 fantasie, slaapkamer, dieren, ontdekken

 Prijs: €

 13,95

 

 

Word je wel eens wakker met klitten in je haar? Dan hebben er 's nachts twee Ammehoela's een nestje in willen maken. En hoor je soms je bed kraken, dan wonen daar kletsende Zwamneuzen in het hout. Al dat haar en stof onder je bed of onder de kast, die komen van de immer bewegende Ginnegapper. En de kreukels op je lichaam als je 's morgens wakker wordt, zijn het werk van de Pielschaaf.
Zo gaat het maar door in dit knettergekke prentenboek, van Ammehoela tot Zwamneus.
Elke letter van het alfabet vertegenwoordigt een dier dat in je slaapkamer of in de badkamer woont. Je ziet ze nooit, maar wel de gevolgen van hun acties.

Dit is geen boek om in 1 keer uit te lezen. Daarvoor is het te lang en werkt de herhaling en de herkenbaarheid vervelend.
Maar het is heerlijk om er telkens weer in te grasduinen. En als je er dan enkele dieren in ontdekt, kan de pret niet meer op. Zeker niet als je de ware sporen ontdekt in je eigen kamer. Want deze link met de realiteit is de kracht van dit boek.
De quasi-wetenschappelijkheid van de beschrijvingen werkt op je lachspieren. Dit is een stevige knipoog naar de vele non-fictiewerken over het dierenrijk. Ook grappig is hoe elk dier een Latijnse naam heeft, met duidelijke verwijzing naar die realiteit. Zoals de Prothesedarius silentiosus, of de Materialis poepsica, de Allergia snesix, enz. ...
De auteur heeft duidelijk haar fantasie grenzeloos losgelaten op alles wat je kan overkomen in en rond je slaapkamer. Deze veelheid is niet altijd even sterk, maar dat neem je er met gemak bij.
De vele kleine afbeeldingen van de dieren zijn grappig en expressief.
Tenslotte, om het helemaal volledig te maken, lees je achteraan een index die je aanzet tot onderzoek in je kamer. Met een duidelijke onderverdeling in wat je kunt zien, horen, ruiken en  voelen.
Je slaapkamer zal nooit meer zijn als ooit tevoren ...

 

Eric Vanthillo
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008