· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sam Smith en de Dragons

 Reeks:

 Sam Smith

 Auteur:

 Jonas Boets

 Aantal blz.

 349

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789022323359

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 bendes, Antwerpen, spionage

 Prijs: €

 15,95

 

 

Sam Smith wordt als jonge spion gevraagd om te infiltreren bij de Dragons, een van de twee jongerenbendes die de stad Antwerpen onveilig maakt. Hij kan al snel zijn draai vinden in de groep, hoewel er altijd wel enig wantrouwen blijft tegenover de English Boy. Hij ontdekt dat alle opdrachten van een zekere Drago komen, maar die krijgt zijn opdrachten van nog iemand anders. Meneer Summer en Daphné houden contact met Sam en zo komen ze langzaam aan te weten dat het geen toeval is dat er twee bendes in Antwerpen alles onveilig maken. Wie kan daar voordeel uit halen? Hoe gevaarlijk is het voor Sam om spion te zijn in zo’n bende?

Na zijn vier schooljaren om spion te worden kan Sam eindelijk aan de slag. Dat deed hij vroeger uiteraard ook al, maar deze keer staat hij er dikwijls alleen voor. Geregeld is hij alle contact kwijt met Daphné en moet improviseren. Met een portie geluk, bluf en heel veel moed slaat hij zich door de moeilijkheden die zich op zijn pad voordoen. Zijn gevoelens spelen hem nog dikwijls parten, hij merkt dat hij sommige jongens van de bende sympathiek vindt, dat hij hen wil helpen in plaats van te verraden. Wanneer het liefje van de bendeleider plots in hem geïnteresseerd is, loopt hij gevaar, want zij is niet tevreden met een ‘nee’. Tijdens bende-acties stuit het geweld hem tegen de borst, maar hij mag zich niet laten kennen en moet wel meedoen. Af en toe krijgt de lezer een terugblik op Sams opleiding, waarin een gesimuleerde situatie hem moet voorbereiden op deze missie. Stuk voor stuk duiken ze op en dankzij zijn training weet Sam wat hem te wachten staat en zal hij het juiste doen, ook al voelt het verkeerd. Hij neemt zijn job serieus en dat voel je als lezer, je gaat helemaal mee in deze  spannende avonturen. De karakters van de bendeleden komen duidelijk aan bod tijdens de acties van de bende, je vindt alle mogelijke types in deze groep jongeren. Ook boeiend is de verplaatsing die Sam maakt, van Engeland naar Antwerpen. Plots komen zijn avonturen heel dichtbij wat de herkenbaarheid sterk verhoogt. (vooral voor wie Antwerpen een beetje kent)
Het is fijn om te lezen dat Sam na zijn studie onmiddellijk aan de slag kan als spion. Hopelijk staan hem nog veel andere opdrachten te wachten. De spanning en actie in zijn boeken zijn steeds een mooie uitnodiging om van zijn avonturen te genieten.

 

Mik Ghys
november 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008