· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis

 Reeks:

 Mijnheertje Kokhals

 Auteur:

 Bart Meuleman

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Paul Verrept

 ISBN:

 9789058385130

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 ziekenhuis, ziek zijn, eenzaamheid, vrienden

 Prijs: €

 14,95

 

 

Dit prentenboek over mijnheertje Kokhals in het ziekenhuis is ondertussen het vijfde in de reeks. Maar zoals steeds slagen Meuleman en Verrept erin om je te verrassen met een gevoelig verhaal waarin je je moeiteloos kan herkennen en waarin de uitvergroting voor de nodige humor, lichtheid en relativering zorgt.
Deze keer geen kokhalzend hoofdpersonage op het einde als afsluiter, maar reeds van in het begin zie je hem in de wachtkamer zitten, zielig ineengedoken en ziekelijk groen.
Hij weet niet wat er aan de hand is en hoopt dat de dokter hem zal genezen. Ondanks zijn schrik voor diens koude handen en de mogelijke pijnen tijdens het onderzoek.
Maar als de lieftallige verpleegster verschijnt (“Zeg maar Lieve, want zo heet ik ook.”) is hij gerustgesteld. Zij verzorgt hem op haar allerliefst en staat zelfs 's nachts voor hem klaar. Als de volgende dag eindelijk wordt ontdekt wat de ware ziekte is, kan mijnheertje Kokhals opgelucht weer naar huis...

Alweer een licht-schrijnend maar vertederend verhaal waarin zowel kinderen als volwassenen zich moeiteloos zullen herkennen. Kinderen in het verhaalverloop en de  herkenbare angsten voor het ziekenhuis en volwassenen in de diepere psychologie en de motieven van de personages.
De tekst is kort en krachtig en spreekt je aan op je gevoel. Je leest als het ware veel meer dan er staat.
De aquarelgekleurde prenten versterken de gevoeligheid en zitten vol details die zich stuk voor stuk laten ontdekken. Ook de talrijke knipoogjes naar vooral volwassenen toe zijn heerlijk om te bespeuren. Zoals de zielige ziekenhuisclown in de verlaten  gang, of de fles drank in de doktersschort, enz.

 

Eric Vanthillo                                                                                                           
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008