· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een speciale brief

 Reeks:

 Clavis informatief

 Auteur:

 Katrien Vandewoude

 Aantal blz.

 24

 Illustrator:

 Marijke van Veldhoven

 ISBN:

 9789044809244

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 blind, school, brief, Sinterklaas

 Prijs: €

 13,95

 

 

Thomas droomt over Sinterklaas die binnenkort gaat komen. Wanneer hij opstaat bedenkt hij dat hij graag een brief van Sinterklaas zou krijgen, een brief die hij zelf kan lezen want Thomas is blind. Hij vertelt dit aan zijn ouders en die zijn er zeker van dat Sinterklaas dat kan. Op school moet hij als taak een brief schrijven aan Sinterklaas. Thomas werkt met een aangepaste schrijfmachine, zodat hij zelf ook kan lezen wat hij geschreven heeft, in braille. Hij knutselt ook nog een mooi portret van Sinterklaas en dan mag alles mee naar huis. De ochtend dat de Sint is langs geweest gaat Thomas nieuwsgierig naar beneden. Zou er een brief zijn voor hem?

Dit boek probeert een duidelijk beeld te geven van wat blindheid kan inhouden. In een duidelijk verhaal op kleuterniveau wordt verteld hoe Thomas’ dag er uit ziet: hoe hij thuis zijn plan trekt en wat hij mee kan doen op school. Er wordt ook aandacht geschonken aan het brailleschrift. Op deze manier krijgen kleuters meer informatie over blindheid of slechtziendheid.
Achteraan in het boek vind je twee pagina’s voor ouders en leerkrachten, waarbij  extra informatie wordt gegeven over braille, zelfredzaamheid en het omgaan met iemand die blind of slechtziend is. Enkele nuttige adressen sluiten het boek af.
Dit is een speelse manier om toch informatie door te geven. Een fijn prentenboek met een leerrijke boodschap.

 

Mik Ghys
november 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008