· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De rode halsketting

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sally Gardner

 Aantal blz.

 378

 Illustrator:

 (omslag) Marieke Oele

 ISBN:

 9789047506140

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Tjitske Veldkamp

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Red Necklace

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Franse Revolutie, zigeuners, magie, liefde

 Prijs: €

 18,95

 

 

Parijs, 1789. Yann, een zigeunerjongen, werkt samen met de dwerg Tętu in een Parijs’ theater. Zij hebben een bijzondere act met een houten pop Pierrot, die kan lopen en praten, maar ook kan gedachten lezen. Op een avond worden ze uitgenodigd op te treden voor de markies De Villeduval tijdens een feest in diens kasteel. Daar is ook de inslechte graaf Kalliovski aanwezig; een belangrijk geldschieter voor de Franse adel, maar een duister heerschap. Het optreden verloopt dramatisch en Yann en Tętu moeten vluchten. Tętu weet Yann naar Londen te laten ontsnappen, maar blijft zelf gewond achter.
Drie jaar later keert Yann terug naar Parijs, op zoek naar zijn vriend Tętu, maar ook naar het meisje dat hij op het kasteel van de markies heeft leren kennen. Maar Parijs gaat gebukt onder de verschrikkingen van de Franse Revolutie. Het wordt een onmogelijke zoektocht met gevaar voor zijn eigen leven.

Ook in dit tweede boek van deze auteur speelt magie een bijzondere rol, maar op een heel andere manier dan in haar eerste boek ‘Ik, Coriander’. Yann beschikt over bijzondere gaven die hij eerst zelf moet leren aanvaarden, kennen en gebruiken om zodoende zijn doel te kunnen bereiken. Het verhaal dat zich afspeelt met de Franse Revolutie op de achtergrond kent een veel grimmigere sfeer, zeker als Yann terugkeert uit Londen.
De adel in en om het Parijs van net voor de Revolutie blijkt een bijna perverse samenleving die als hoogste doel had andere adel te overtroeven met buitenissige feesten in luxueuze kastelen waarbij geen van hen ook maar oog had voor de situatie van de gewone werkende mens en die elke gril zonder morren uitgevoerd wilde zien worden. De markies De Villeduval gaat daarin zover dat hij een karikatuur wordt en zijn geloofwaardigheid bij de lezer totaal verliest. Hij verpersoonlijkt het beeld van de adel waartegen de gewone burger in opstand komt. Die opstand blijkt eveneens erg gewelddadig te verlopen, waarbij niets of niemand gespaard blijft en zijn doel helemaal voorbijschiet in bloederige slachtingen en afrekeningen.
De ware reden van het kwaadaardige optreden van graaf Kalliovski blijft wel wat in mysterie gehuld en wordt niet geheel duidelijk. Daardoor is het verhaal een stuk minder krachtdadig dan het vorige.
Ook deze keer is het verhaal knap opgebouwd en uitgewerkt en vloeien de verhaallijnen mooi in elkaar over. Het verhaal leest vlot en tegen deze historische achtergrond krijgt het een realistische invulling.
Mooi uitgewerkt verhaal dat toch enige leesbereidheid van de lezer vraagt.

 

Pol Van Damme
november 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008