· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Bottentovenaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Fiona Higgins

 Aantal blz.

 244

 Illustrator:

 (omslag) David Wyatt

 ISBN:

 9789045106519

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Martha Heesen

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 The Bone Magician

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 armoede, overleven, vriendschap, mysterie

 Prijs: €

 15,95

 

 

Timo werkt als nachtwaker bij een doodgraver. Op een nacht ziet hij hoe enkele vreemde mensen een lijk weer tot leven lijken te brengen. Timo wil het mysterie ophelderen, maar het brengt hem van de ene vreemde en duistere situatie in de andere. En met gevaar voor zijn eigen leven.

Dit verhaal is niet echt een vervolg op ‘Het zwarte geheimenboek’, maar speelt zich wel af in de stad waarin het vorige verhaal begon. De auteur schetst een donkere, vuile, duistere stad waarin het moeilijk overleven is. Zeker voor een jongen als Timo, die er alleen voorstaat nadat zijn vader verdwenen is na de moord op Timo’s oom.
Er lopen heel wat personages in dit verhaal rond, het ene al wat meer buitensporig dan het andere en allemaal met duistere, niet gekende kanten. Een aantal personages die Tim op zijn zoektocht ontmoet, leert hij beter kennen en vertrouwen; andere spelen een bijkomende maar niet minder duistere rol in het geheel.
Toch kan dit verhaal minder boeien dan ‘Het zwarte geheimenboek’. Er zitten een aantal lange beschrijvingen bij die wel de bizarre en duistere sfeer in de stad versterken, maar die het verhaal remmen, waardoor de aandacht van de lezer danig verslapt. Daarenboven blijven een aantal elementen onopgehelderd – er wordt reeds verwezen naar een volgend verhaal – maar ze laten de lezer onbevredigd achter.
Ook enkele niet erg logische of ongeloofwaardige wendingen kunnen de lezer niet helemaal overtuigen.
Een lekkere kluif voor liefhebbers van bizarre, duistere en mysterieuze gebeurtenissen in een stad waar geen normaal mens zou willen wonen.

 

Pol Van Damme
november 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008