· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dinomummie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dr. Philip Lars Manning

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 9789025744311

 Uitgever:

 J.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Wybrand Scheffer

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Dinomummy

 AVI:

 

 Thema’s:

 dino’s, fossielen, onderzoek

 Prijs: €

 12,95

 

 

Een zoveelste boek over dinosauriërs? Ja en neen. In ‘Dinomummie’ volgt men het spoor van één bepaalde dinosauriër die werd teruggevonden in Hell Creek in Dakota, USA. Deze vondst blijkt van bijzondere waarde omdat ze zeer volledig was en meer nog omdat er ook huidmateriaal is gevonden, waardoor men weer een stukje van de puzzel over het bestaan en uitzicht van de dino’s kan ontcijferen. Aan de hand van deze vondst probeert men te achterhalen hoe deze dino leefde en hoe hij gestorven is. De eerste helft van het boek is dan ook gevuld met tekst en tekeningen die het leven en de dood van deze dino verduidelijken.
De tweede helft is gewijd aan het opgraven van de dino en het onderzoeken van alle mogelijke elementen die kunnen bijdragen tot meer informatie over dino’s in het algemeen en deze dino in het bijzonder. In dit deel werkt men met tekst en fotomateriaal. Het wordt de lezer/kijker al snel duidelijk dat het opgraven en bestuderen van een restant van dino’s een uiterst secuur werkje is en dat het een werk van lange adem is. Deze wetenschappers hebben veel geduld nodig vooraleer alle materialen en stalen zijn onderzocht en de informatie van de verschillende onderzoekers kan worden vergeleken zodat men uiteindelijk tot een besluit kan komen.
Het is met deze informatie (uit het tweede deel van het boek) dat men het eerste deel van het verhaal heeft trachten te reconstrueren.
Achteraan geeft men nog een kort overzicht van de leefperiode van verschillende dinosauriërs. Over een aantal onder hen, die in de streek van Hell Creek hebben geleefd, wordt nog iets meer informatie gegeven in de vorm van een kort ‘interview’ met de dino ‘himself’. Een woordenlijst en een register sluiten het boek af.
Deze erg verzorgde uitgave met een heel uitnodigende cover zal jonge dinoliefhebbers zeker kunnen bekoren!

 

Pol Van Damme
oktober 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
  Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008