Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De valkeniersknoop

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mary Hoffman

 Aantal blz.

 287

 Illustrator:

 (omslag) Marieke Oele

 ISBN:

 9789047501909

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 The Falconer’s Knot

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Middeleeuwen, moord, liefde, schilderen

 Prijs: €

 17,95

 

 

Silvano is rijk, jong en knap en heimelijk verliefd op de vrouw van een rijke boer. Als die wordt vermoord, valt de beschuldiging al gauw op Silvano. Hij moet vluchten en vindt onderdak in een klooster nabij Assisi. In het aanpalende vrouwenklooster leeft Chiara, die daar door haar broer werd gebracht, omdat hij niet wist wat hij met het meisje moest aanvangen. Het kloosterleven is voor beiden geen pretje, maar ze leren er verf maken voor de schilders in de kerk van Assisi.
Dan wordt het rustige kloosterleven opgeschrikt door een serie moorden, waarbij de moordenaar onvindbaar blijkt. De verdenking valt weer op Silvano. Die leeft nu in voortdurende angst. Hoe kan hij het tij doen keren?

Met Silvano en Chiara krijgt de lezer een optimistisch beeld van het kloosterleven in het laat-middeleeuwse Italië, maar evenzeer van de techniek van het maken van verf en de manier van schilderen in de kerken. Dit gebeurt op een zodanige manier dat dit het verhaal niet stoort.
De intriges die tot de zoektocht naar de waarheid aanleiding geven, situeren zich in de betere klasse van de bewoners van de stad Perugia. Die zoektocht wordt ook voor het grootste deel door de jongeren zelf uitgedokterd; een schout of het gerecht komen er niet aan te pas. Wel een priorgeneraal die een onderzoek instelt in de abdij naar de oorzaak van de moorden. Maar hij kan geen oplossing bieden.
Het verhaal is eigenlijk niet echt spannend, eerder onderhoudend, rustig voortkabbelend. De sfeer blijft ook altijd eerder luchtig, hoe erg de jongeren en de geestelijken ook onder de indruk zijn van het gebeuren. Geen duister of donker misdaadverhaal in een kil en somber klooster. De rustige Toscaanse sfeer en de houding van de kunstenaars zorgen ervoor dat het verhaal opgewekt blijft.
Het is voor de lezer al vrij vroeg duidelijk hoe de vork in de steel zit en nogal voorspelbaar wat het slot betreft. Het blijft alleen de vraag hoe de personages tot de juiste slotsom zullen komen en hoe ze de draad van hun leven weer zullen opnemen. Al bij al een vrij onderhoudend maar luchtig verteld verhaal.

 

Pol Van Damme
september 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 oktober, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008