Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Ophelia

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ingrid Schubert, Dieter Schubert

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Ingrid Schubert, Dieter Schubert

 ISBN:

 9789047700739

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 ziek zijn, vriendschap, liefde

 Prijs: €

 12,95

 

 

Als Ophelia, het nijlpaard, op een mooie ochtend ontwaakt, hoort zij vanuit de verte haar vriend Joppe roepen dat hij erge last heeft van vlinders in zijn buik. Ophelia rent als de bliksem naar hem toe met haar EHBO-tas om hem te genezen.
Als zij onderweg Stokstaartje ontmoet, vertelt zij dat Joppe erge buikpijn heeft. Stokstaartje weet de beste remedie en rent achter Ophelia aan.
En zo begint een ‘race’ naar Joppe toe waarbij de ene ontmoeting zich na de andere afspeelt en waarin de ziekte steeds maar erger wordt. Na de buikpijn blijkt ook zijn keel niet in orde te zijn, vervolgens kan hij haast niet meer praten en is hij uit een boom gevallen, daarna blijkt zijn been gebroken te zijn, is hij helemaal kapot en tenslotte blijkt hij dood te zijn.
Alle vrienden treuren aan de waterkant om het verlies van hun beste vriend, tot ze Ophelia en Joppe hand in hand zien voorbijwandelen.
De ziekte bleek niet zo erg te zijn, maar wel besmettelijk…

Dit originele stapelverhaal, waarin herkenbare overdrijvingen het verhaal voortstuwen, straalt een grote levensvreugde uit.
Ingrid en Dieter Schubert kunnen we ondertussen specialisten noemen van dit soort prentenboeken. Vriendschap, aandacht voor de natuur, dieren die handelen als mensen, steeds weer weten zij een herkenbaar thema uit te werken tot een hartverwarmend prentenboek.
Hun illustraties in zachte kleuren met vele prettige details trekken je aandacht en de expressie van elk dier is aandoenlijk en spreekt boekdelen.
Ook mooi hoe je hier (in een soort wolk) telkens Joppe ziet zoals zijn vrienden vermoeden dat het hem vergaat. Deze overdrijving (zowel in tekst als in beeld) geeft het verhaal een dankbare humorlaag mee.

 

Eric Vanthillo
oktober 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008