Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bella donna

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annejoke Smids

 Aantal blz.

 264

 Illustrator:

 John Rabou

 ISBN:

 90-216-1770-6

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9 +

 Thema’s:

 Venetië, kruiden, intrige, liefde

 Prijs: €

 15,95

 

 

Venetië, 1750. Marietta is weggelopen van huis. Ze komt bij toeval terecht bij een rijke familie waar ze keukenhulpje wordt. Door haar kennis van planten en kruiden wordt ze al gauw gewaardeerd. Als de familie zich van haar gave bewust wordt, vragen ze haar om geneeskrachtige drankjes voor hen te maken. Maar dan worden de opdrachten minder onschuldig en als er dan ook nog liefde en jaloezie de kop op steken, komt Marietta in grote moeilijkheden.

De schrijfster weet een heel opgewekt en pittig beeld te schetsen van een levendige en bruisende stad Venetië. De lezer krijgt een heel verrassend beeld van het Venetië van 1750. Het zou ideaal zijn het boek ter plekke te kunnen lezen, maar de beeldende beschrijvingen maken al veel goed. Het verhaal start eerder traag en het vraagt enig doorzettingsvermogen van de lezer, maar het is beslist de moeite om te blijven doorlezen, want eens op gang wordt de lezer meegesleept door de gebeurtenissen die Marietta overkomen.
De auteur is heel nauwgezet te werk gegaan en het verhaal werd knap opgebouwd. Net als in haar andere verhalen draait de plot rond één bepaald element en in dit verhaal zijn dat de kruiden die Marietta overal voor gebruikt. Ze geven haar aanzien en vertrouwen, maar brengen haar ook in grote moeilijkheden.
De verschillende personages worden uitgebreid geschetst en ook de omgeving krijgt heel wat aandacht. Elk hoofdstuk begint met een korte uiteenzetting over een bepaald kruid dat meestal (zeker in het begin van het verhaal) ergens in het hoofdstuk door Marietta gebruikt wordt.
Zoals het past voor het prachtige kader waarin het verhaal zich afspeelt is er een wensvervullend slot, maar het is fris en passend. Het laat de lezer met een goed gevoel achter.
Ontspannend, maar met toch dát tikkeltje meer dat een uitstekend verhaal tekent; zeker de moeite waard!

 

Pol Van Damme
oktober 2006


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008