Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Heersers in harnas

 Reeks:

 Het echte verhaal van …

 Auteur:

 Ed Franck

 Aantal blz.

 163

 Illustrator:

 Jurgen walschot

 ISBN:

 9789076830933

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 ridders

 Prijs: €

 19,95

 

 

Na een inleiding wordt in 22 hoofdstukken het leven van ridders uit de doeken gedaan. Ook de evolutie binnen het ridderschap wordt verklaard en de gevolgen voor de streek waar ze woonden. Enkele malen kruipt de lezer zelf in de huid van één of ander personage om te ervaren hoe er in die tijd gedacht en gehandeld werd. Een bronvermelding en register sluiten het boek af.

Na het lezen van dit boek zal eenieder zijn/haar beeld over het ridder zijn moeten bijstellen. Uit de tekst blijkt duidelijk dat het leven van een ridder toch niet over rozen liep. Om over het leven van de gewone mensen maar te zwijgen. Dat komt de lezer allemaal te weten in dit redelijk lijvige boek waar de tekst op de eerste plaats komt en de illustraties er eerder ter verluchtiging bijstaan. Soms is dat wel jammer, want een prent of foto zegt soms meer dan een bladzijde tekst of uitleg. Hier en daar mist de lezer wel zulke prent.
Een mogelijke terughoudendheid van de lezer kan voorkomen door de veelheid aan tekst. Er staat in dit boek ontzettend veel te lezen. De teksten zelf zijn heel vlot leesbaar en duidelijk. De lezer wordt een aantal keren rechtstreeks aangesproken waardoor er een soort ‘band’ groeit tussen de lezer en auteur. Enkele malen laat de auteur de lezer zelf in de huid kruipen van een ridder, een bouwmeester, een kasteelheer … om zodoende de lezer een nog beter beeld te geven van het leven van deze mensen. Er worden ook heel veel anekdotes en ‘faits-divers’ aangehaald om bepaalde informatie te staven. Dat maakt het lezen dan weer luchtiger.
Een degelijk boek dat een massa informatie bevat over ridders en het leven in de middeleeuwen. Heel goed bruikbaar als achtergrondinformatie bij werkstukken of spreekbeurten over dit onderwerp; het beeldmateriaal zal men elders moeten zoeken.

 

Pol Van Damme
augustus 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 september, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008