Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Te veel verdriet voor één hart

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ed Franck

 Aantal blz.

 334

 Illustrator:

 Carll Cneut

 ISBN:

 9789063065744

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 tragedie, theater, Shakespeare, verhalen

 Prijs: €

 24,95

 

 

Na het in 2005 verschenen ‘Hou van mij’ mogen we ons weer verheugen bij de samenwerking van deze 2 toppers uit de Vlaamse (jeugd)literatuur (Franck en Cneut) die verhalen uit de wereldliteratuur onder handen nemen.
Intens leesplezier verzekerd!

Ed Franck hertaalt en bewerkt in dit boek 4 tragedies van Shakespeare en vertelt ze in prozavorm: Hamlet, Othello, Koning Lear en Macbeth.
Hij doet dit met een ongekende precisie en een groots respect voor de poëzie en de kracht van de originelen. Hij maakt er boeiende verhalen van die je als lezer meesleuren in de duisterste diepten van de menselijke ziel. Liefde, haat, machtsvertoon, leugen, moord, list, bedrog, …, zij laten je niet onbetuigd en zij wekken zowel walging als ontzag bij je op.
De verhaallijnen getuigen van een grote spanning. Elke tragedie ontwikkelt zich gestaag naar een allesomvattend einde dat onomkeerbaar is. De haast filmische beelden en sferen die de woorden oproepen worden op je netvlies gebrand. De personages zijn treffend en genuanceerd neergezet met al hun twijfels, wraakgevoelens, achterdocht, … Zij vertolken universele krachten en houden ieder van ons een spiegel voor, maar blijven figuren van vlees en bloed.
Net als de verhalen, zijn de beelden van Cneut impressionant in al hun eenvoud. Hij schetst kwetsbare portretten van de figuren die je stuk voor stuk zou willen inkaderen als juweeltjes. Soms vage schimmen, soms slechts schaduwfiguren, de combinatie van acryl, collage en treffende lijnen zijn raak. Fragiele handjes, ijzige blikken, sprekende houdingen, bloederige details, elk figuur draagt zijn eigen complexe karaker in één sprekend beeld dat qua compositie en sfeer boekdelen spreekt.
Ook de lay-out dwingt respect af. Elke tragedie wordt voorafgegaan door de personages in tekst en in beeld. Als een intro die je aanscherpt, als een programma van een theatervoorstelling, als een trailer van een soap …
De crèmekleurige pagina’s, de indeling en het lettertype, de omslag en de dikte van het gehele boek, het draagt allemaal bij tot de kostbare waarde van dit boek.

Kortom, een must in elke boekenkast, voor groot en klein!

 

Eric Vanthillo                                                                                                            
juli 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008