Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Lawines razen

 Reeks:

 

 Auteur:

 An Rutgers van der Loeff

 Aantal blz.

 188

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789021665382

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2007 (17e herziene druk)

 Vertaler uit…:

 hertaling: Greet van den Eshof

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 lawines, bergen, Zwitserland, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

De vijftienjarige Werner woont met zijn ouders in een Zwitsers bergdorpje. Het is begin januari en het dorp is ondergesneeuwd. Omwille van lawinegevaar zal hun dorp eerstdaags worden ontruimd. Maar eerst gaan Werner en zijn vader naar een hoger gelegen berghut waar een groep jongens uit het kinderdorp met hun leider vastzitten door de voortdurende sneeuwval.

Spannend geschreven verhaal dat al dateert uit 1954 maar nog steeds verrassend actueel blijft, niet alleen dankzij de hertaling maar ook omwille van het onderwerp: de strijd van de mens tegen de krachten van de natuur, het gevaar van de lawines, de drang om te overleven en te helpen waar er nog mensen vermist ergens onder de sneeuw gevangen zitten... het blijven ook nu nog levensbelangrijke thema’s.
Heel realistisch beschreven verhaal, met voldoende aandacht voor de gevoelens en gedachten van de verschillende personages waarbij we als lezer de belevenissen van Werner volgen. Vooral wat er rondom Werner gebeurt en wat hij allemaal meemaakt staan centraal in dit boek: door deze ervaringen leert hij zichzelf beter kennen en staat hij ook open voor de warmte en genegenheid van vriendschap, iets waar hij vroeger als stille, introverte jongen minder mee bezig was.
De auteur schreef dit boek naar aanleiding van een lawineramp in een Zwitsers bergdorpje. Dit boek heeft haar beroemd gemaakt; het is in vijftien landen vertaald, werd verfilmd en meermaals bekroond.

 

Hilde Umans
juli 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 augustus, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008