Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Lena’s vuur

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jeroen Van Haele

 Aantal blz.

 90

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789020964813

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 persoonlijke zoektocht, adoptie, vriendschap, identiteit

 Prijs: €

 12,95

 

 

Lena is een apart meisje met een sterke persoonlijkheid, dat ouderloos opgroeit in en rond een kasteel. Temidden van de jonkheer en de jonkvrouw, de Spaanse meid en heel veel geiten.
De enige persoon die haar vertrouwen kan winnen is een jongen uit wiens oogpunt het boek is geschreven. Hij woont met zijn ouders in de conciërgewoning.
Lena heeft een groen en een grijs oog, danst met de geiten en kan de toekomst voorspellen, zo zegt ze zelf. Tevens beweert ze dat zij een spons in haar hoofd heeft waarmee ze kan wissen waar ze niet van houdt. Waar ze ook niet van houdt zijn mensen: “Grote mensen zijn dom. En kinderen zijn nog veel dommer, want ze willen grote mensen zijn. Dus, kort samengevat, alle mensen zijn overbodig.”

Het verhaal omvat haar zoektocht naar haar verleden en haar familie en haar reden van bestaan. Dit alles zonder zwaar op de hand te zijn maar met een suggestieve stijl die vlot leest en je meesleept in haar manier van denken en handelen.
De mysterieuze sfeer bouwt een zekere spanning op die goed gedoseerd is en zich stilletjes ontwikkelt naar een verrassend en haast filmisch einde.
De heldere taal, doorspekt met ‘opspattende’ filosofische gedachten, doet je letterlijk ‘proeven’ van kleine gebeurtenissen met soms grote mythische proporties.
Kortom, geen eenvoudig boek, maar vooral een rijk boek voor zoekers en denkers.

 

Eric Vanthillo
juni 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 juni, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008