Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Schimmenjagers

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annejoke Smids

 Aantal blz.

 308

 Illustrator:

 John Rabou

 ISBN:

 9789021665092

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Londen, 19de eeuw, theater, goochelen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Londen, 1874. Tim, een zestienjarige jongen, wordt assistent van een goochelaar, Wallace Blackstone. In het theater waarin zij optreden gaat het echter niet goed. Na een dramatisch gebeuren moet het theater sluiten en gaan Tim en Wallace op zoek naar een onuitgegeven truc die hun theater nieuw leven kan inblazen. Maar er zijn meerdere gegadigden en die hebben minder scrupules dan Tim en Wallace. Beiden komen in een lastig parket als Tims hoofd (en hart) op hol slaat door het mysterieuze meisje Amanda…

Een veelbelovende inleiding brengt de lezer al meteen in de goeie sfeer. Jammer genoeg niet voor lang. De auteur heeft dit verhaal ontzettend lang uitgesponnen en het geheel zeer uitgebreid beschreven, waardoor de actie op de achtergrond geraakt en het verhaal eerder traag evolueert. Daarnaast zijn er enkele erg toevallige toevalligheden die noodzakelijk zijn om het verhaal te laten verder gaan; iets wat de geloofwaardigheid helaas niet ten goede komt.
De lezer leert de theatermensen erg uitgebreid kennen en later ook het leven bij een Engelse edelman, maar het gewone leven in Londen rond 1874 blijft eerder op de achtergrond.
Tim blijkt een erg handige jonge kerel te zijn, die zich in alle omstandigheden snel weet aan te passen en op den duur zelfs zijn leermeester op sleeptouw neemt.
Toch kan dit verhaal niet erg overtuigen; enerzijds vanwege het erg trage ritme – de lezer zit te popelen om actie die er bijna niet komt – en anderzijds door de misleidende titel die weinig met het verhaal te maken heeft.
Jammer, want andere verhalen van deze auteur kunnen de lezers wél uitermate boeien.

 

Pol Van Damme
mei 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 juni, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008