Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De voorspelling

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marcus Sedgwick

 Aantal blz.

 284

 Illustrator:

 (omslag) Steef Liefting

 ISBN:

 9789047501084

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 The Foreshadowing

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 WO-I, familie, visioenen

 Prijs: €

 17,95

 

 

Engeland 1915. Sasha Fox heeft een afschuwelijke gave: zij kan de dood van anderen voorspellen. En terwijl haar ouders alle moeite doen om dit ‘dood te zwijgen’, ziet Sasha ook de dood van haar broer in de Eerste Wereldoorlog. Als ze nadien ook nog de dood van haar andere broer aan het front ‘ziet’, wil ze zelf naar het oorlogsgewoel trekken om haar broer te redden. Dat plan lijkt in Engeland veel eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. En kan ze werkelijk de toekomst veranderen?

Waren vorige verhalen van Sedgwick vol mysteries en magie waarbij de spanning telkens werd opgevoerd, dan is dit verhaal onthutsend realistisch. Het verhaal wordt volledig vanuit het standpunt van Sasha verteld, waarbij de lezer een bijzonder beeld krijgt voorgeschoteld van de gezinssituatie in het begin van de 20ste eeuw. Ook het bizarre beeld dat men toen in Engeland had over de oorlog, komt uitvoerig aan bod.
De auteur heeft het verhaal verzonnen, maar zich gebaseerd op historische feiten en realistische gebeurtenissen. De gave van Sasha komt misschien vreemd over, maar de auteur vermeld dat er in die periode meerdere getuigenissen zijn van mensen die zulke ‘voorspellende’ gave zouden gehad hebben. Deze mensen werden echter heel erg gemeden, want wie wil er nu zijn eigen dood voorspeld weten? Sasha loopt dan ook tegen een muur als ze bij haar ouders of omgeving begrip zoekt. Ze voelt zich heel erg alleen.
Er wordt een parallel getrokken naar de Oude Grieks mythen. Daar was oorlog ook schering en inslag en veelal door de goden bedisseld. In de Eerste Wereldoorlog zijn het ook ‘hogere instanties’ die de gewone man de dood insturen.
De lezer krijgt een erg goed beeld van de verschrikkingen die deze oorlog heeft meegebracht. Ook de gave van Sasha en hoe ze die tracht te plaatsen in haar leven (en hoe die haar leven beheerst) worden erg goed verwoord.
Aanleunende verhalen hierover vindt de lezer in ‘Soldaat Peaceful’ van Michael Morpugro, ‘De engel van Mons’ van Patrick Bernauw of in de film ‘Un long dimanche de fiançailles’ van Jean-Pierre Jeunet.
Een indrukwekkend verhaal dat nog lang blijft nazinderen! Beslist de moeite waard!

 

Pol Van Damme
april 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 mei, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008