Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De nachtegaal (+ cd)

 Reeks:

 Een heerlijk hoorspel

 Auteur:

 Philip Maes en Koen  Brandt

 Aantal blz.

 42

 Illustrator:

 Mark Borgions

 ISBN:

 9789079040018

 Uitgever:

 Het Geluidshuis

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 sprookje, hoorspel, China, koning

 Prijs: €

 19,95

 

 

De keizer van China is verzot op het zingen van de nachtegaal. Maar hierdoor loopt zijn dagelijkse keizerlijke leven in het honderd. Helmut, zijn hofmeester, laat de nachtegaal ontsnappen en vervangt hem door een controleerbare namaak-opwind-nachtegaal. Het gekrijs van dit stuk namaak maakt de keizer echter erg ziek. Alleen de echte nachtegaal kan hem nog redden. Goed dat Li, het Chinese meisje, de nachtegaal weet te vinden. En eind goed, al goed: feest!

Dit sprookje van Andersen werd grondig bewerkt tot een hilarisch hoorspel, vertolkt door gekende Vlaamse acteurs. De spitse dialogen, verrassende geluiden en eenvoudige liedjes bezorgen je veel luisterplezier.
Het boekje zelf is echter minder geslaagd.
Het eerste deel, waarin het ganse sprookje verteld wordt, is zowat een resumé van het hoorspel. De tekst is stroef en overbodig.
Daarna zie je een aantal prenten die fragmenten uit het verhaal verbeelden met telkens eronder een beknopte tekst. Je mist hierbij de logische verhaallijn en het geeft je het idee dat je naar een lukrake keuze van stills zit te kijken van een animatiefilm. De prenten zijn kleurrijk en herkenbaar, maar missen sfeer en spreken je verbeelding weinig aan.

Een grondige bewerking, absoluut niet geschikt voor liefhebbers van originele sprookjes, die erg onderhoudend is en waarin je net iets te vaak ‘vondsten’ opmerkt.

 

Eric Vanthillo
april 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 mei, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008