Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Expert in blozen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Katarina Von Bredow

 Aantal blz.

 320

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789056379810

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Femke Blekkingh-Muller

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Expert på att rodna

 AVI:

 9

 Thema’s:

 verhuizen, verliefd, vriendschap

 Prijs: €

 13,50

 

 

Natalie verhuist met haar moeder naar de woning van haar nieuwe vriend Bo. Natalie probeert zich aan te passen, ook al is het leven in het nieuwe huis anders dan ze gewoon was. Er gelden allerlei regels die Bo en zijn zoon Jesper volgden om alles vlot te laten lopen. Natalie raakt verliefd op Bo en is in de wolken als hij toenadering zoekt. Wanneer hij meer wil dan wat strelen en kussen, weet Natalie niet wat ze moet doen. Ondertussen heeft ook Natalies moeder het moeilijk met het samenwonen. Na een hevige ruzie besluiten de ouders om er een weekend op uit te trekken om alles eens uit te praten. Jesper plant onmiddellijk een feest voor zijn vrienden en sleurt Natalie mee in zijn enthousiasme. Maar het feest loopt volledig uit de hand: Natalie raakt dronken, ze vindt haar beste vriendin halfnaakt in de armen van Jesper en het huis is een puinhoop. Hoe moet het nu verder?

Verhuizen valt niet mee, zeker als je ergens terecht komt waar een hele kamer voor jou ingericht werd zonder je mening te vragen. Al je oude spullen mogen in de schuur. Dat overkomt Natalie en zo ervaart de lezer onmiddellijk de sfeer in het huis van Bo. Alles is netjes en geordend, voor alles zijn regels opgemaakt zodat voor iedereen duidelijk is wat mag of niet mag. Een half uur op internet, keukengerei op vaste plekjes ( die voor Natalies moeder te hoog zijn), bezoek vooraf aanmelden en nog veel meer. Natalie voelt zich geremd maar probeert er het beste van te maken. Haar moeder heeft er meer problemen mee maar wordt door Natalie op het matje geroepen: niet onmiddellijk opgeven, eerst proberen en alles uitpraten. Natalies belevenissen en gevoelens komen realistisch en herkenbaar over. Je leeft mee met haar verliefdheid en ontgoocheling, maar net als Natalie voel je de troostende aanwezigheid van Thomas, een helper in de paardenstal. Hoewel Natalie eerst jaloers is op zijn aanwezigheid bij de paarden, ontstaat er al snel een vertrouwen, dat uiteindelijk uitgroeit in liefde. Boeiend is vooral om te lezen dat Natalie haar moeder op het juiste spoor moet houden. Haar moeder heeft het moeilijk om samen te leven met iemand die zo punctueel is op alles, maar dankzij de hulp van Natalie blijft ze. Ook Bo doet moeite, hij wil zijn nieuwe vrouw niet kwijt en dat voelt Natalie ook. Dat haar houding tegenover Jesper een hele evolutie doormaakt, is begrijpelijk. Op het einde snapt ze niet meer wat ze in hem zag, maar gaat het zo niet altijd met vervlogen verliefdheden?
Met de cover heeft de uitgever wel een vergissing begaan. Natalies moeder is een zuidamerikaanse dame en ook Natalie heeft zuidamerikaanse trekken, wat duidelijk in de tekst te lezen is. De blonde Zweedse op de cover kan dus niet veel te maken hebben met dit verhaal.

 

Mik Ghys
april 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 april, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008