Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Over engelen, goden en helden

 Reeks:

 

 Auteur:

 Janny van der Molen

 Aantal blz.

 328

 Illustrator:

 Els van Egeraat

 ISBN:

 9789021665269

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 religies, verhalen

 Prijs: €

 29,95

 

 

Omdat veel mensen opgroeien met een religie, horen ze vooral de verhalen die in die religie thuishoren. En omdat mensen met verschillende religies nu dicht bij elkaar wonen, is het boeiend om de verhalen uit die andere religies ook eens te horen.

De auteur bracht 5 grote religies samen in dit boek: Boeddhisme, Jodendom, Hindoeďsme, Christendom en Islam. Na een korte inleiding over die godsdienst (wie gelooft dit, waarover gaat deze godsdienst, welke verhalen kennen we, wie zijn de belangrijkste figuren) probeert de auteur enkele verhalen bij elkaar te brengen die je een mooi beeld kunnen geven over de geschiedenis en de beleving van die godsdienst.
Bij het Boeddhisme wordt verteld hoe Siddharta Boeddha werd, hoe zijn omgeving daarop reageerde en hoe hij geleefd heeft. Dan volgen nog enkele jataka’s, verhalen die Boeddha vertelde om iets duidelijk te maken.
Bij het Jodendom wordt gestart met de schepping, waarna figuren als Abraham, Jozef en Mozes geplaatst worden in de geschiedenis van het Joodse volk.
Het Hindoeďsme kent verschillende goden die allemaal voorkomen in boeiende verhalen. Het leven van Krishna is zo’n verhaal, net als de jongen met het olifantenhoofd.
Bij het Christendom wordt het leven van Jezus, van zijn geboorte tot zijn verrijzenis, kort weergegeven. Ook enkele gelijkenissen die Jezus vertelde komen aan bod.
Bij de Islam staat het leven van Mohammed centraal. Ook hier worden nog enkele verhalen verteld waarin de verteller een boodschap heeft voor de luisteraar.

Deze hedendaagse verwoording van oude verhalen maakt ze zeer toegankelijk en begrijpelijk voor jonge lezers. De verhalen zelf vertellen nog steeds hun (goddelijke) boodschap van verdraagzaamheid en liefde voor je medemens. Door de vlotte vertelstijl en de aantrekkelijke illustraties zijn ze boeiend om naar te luisteren. Verrassend is het om de samenhang tussen de religies te ontdekken, hun gemeenschappelijke geschiedenis, hoe bepaalde figuren voor iedereen belangrijk waren. Dit is een aangename kennismaking met deze religies, waarin verhalen zo belangrijk zijn en zoveel boodschappen meegeven. Veel variatie biedt deze verhalenbundel waarin een blik wordt geworpen op andere culturen.

 

Mik Ghys
maart 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008