Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Chanda’s geheim

 Reeks:

 

 Auteur:

 Allan Stratton

 Aantal blz.

 253

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789047500773

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Chanda’s secrets

 AVI:

 8

 Thema’s:

 Afrika, familie, geheimen, aids, dood

 Prijs: €

 15,00

 

 

Ergens in Afrika woont Chanda met haar moeder, zusje en broertje. Haar jongste zusje is net gestorven en Chanda regelt de begrafenis, omdat haar moeder er geen kracht voor heeft. Chanda’s zoveelste stiefvader vertoont zich amper en is de hele tijd dronken. Na een tijdje verdwijnt hij gewoon uit hun leven. Ook Chanda’s moeder wordt ziek. Chanda probeert het huishouden te doen en op haar zusje en broertje te letten. Ze krijgt hulp van de opdringerige buurvrouw Tafa, ook al zou ze die hulp liever niet aannemen. Op een dag vraagt haar vriendin Esther haar om hulp; ze is een hoertje geworden om haar broertjes en zusjes bij zich te houden, maar is door vreemden verkracht en verminkt. Chanda helpt haar, tot ongenoegen van mevrouw Tafa. Ondertussen is Chanda’s moeder vertrokken naar haar familie in Tiro. Wanneer ze niets meer van zich laat horen, wordt Chanda ongerust. Uiteindelijk vertrekt ze zelf ook naar Tiro, op zoek naar haar moeder. Zal ze nog op tijd komen?

Dit is een aangrijpend relaas van een gewone familie in Afrika, waar aids een wijdverspreide ziekte is die hardnekkig verzwegen wordt. Bij elke dode die begraven wordt, is er wel een excuusreden. Niemand praat openlijk over aids. De angst is zo groot dat ook niemand voorzorgsmaatregelen durft nemen. Chanda leert langzaam maar zeker de ziekte kennen en durft ze uiteindelijk benoemen. Ze heeft schrik voor haar vriendin maar als haar moeder ziek wordt, staat ze er niet bij stil. Tot haar stiefvader doodziek weer op de stoep staat. Dan beseft ze plots dat haar dode zusje ook aan aids gestorven zou kunnen zijn. En dat haar moeder ook wel eens die ziekte zou kunnen hebben. En wat dan met haarzelf en de rest van de familie? Chanda durft eindelijk haar mond opendoen. Ze brengt haar doodzieke moeder mee terug naar huis. Ze praat erover zonder iets te verstoppen, ze gaat naar het ziekenhuis voor een aidstest voor de hele familie en als haar vriendin positief bevonden wordt, gaat ze mee naar het opvangcentrum. Chanda heeft een keuze gemaakt die anderen helpt. Ze merkt dat er heel wat mensen aan haar durven vertellen wie in hun omgeving ‘het’ ook had. Dat geeft haar moed om er meer over te praten.
Chanda’s levensverhaal is ongelooflijk boeiend en grijpt je naar de keel. Het is onbegrijpelijk dat zoveel mensen hun ogen sluiten voor deze ziekte, hun gedrag niet aanpassen en er zelfs niet over durven praten. Chanda toont in haar relaas al de verschillende reacties uit haar omgeving, van verzonnen verhalen tot kruidendokters, tovenaressen en verborgen zieken. Iedereen schaamt zich waardoor het voor een zieke onmogelijk wordt om iets te vertellen zonder zijn familie in gevaar te brengen. Een ontluisterend levensverhaal, realistisch en actueel!

 

Mik Ghys
maart 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008