Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Medicijnmeester

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bené Alfonso

 Aantal blz.

 314

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789056377809

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2006

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Afrikaanse goden, slavernij, medicijnman

 Prijs: €

 14,95

 

 

De jonge Afrikaan Sundiata wordt gekozen om door de medicijnman Serign te worden opgeleid. Nog maar net gestart wordt hij, samen met Serign, gevangen genomen en als slaaf naar Amerika gevoerd. Het is het begin van een verhaal dat zich over vele generaties uitstrekt tot in de 21ste eeuw.

Dit boek bevat drie verhalen. Dat van de jonge Sundiata die als slaaf naar Amerika wordt gevoerd; een negerslaaf op een plantage in Zuid-Amerika en een hedendaagse visserszoon aan de Braziliaanse kust. Bindmiddel tussen deze verhalen zijn de goden en kennis van geneeskrachtige planten die deze bijzondere mensen kennen en telkens van generatie op generatie doorgeven; ondanks protesten of verboden van blanke heersers.
Het is de auteur niet zozeer te doen om de verschrikking van het slaventransport of het onmenselijke leven op een plantage weer te geven – al komen ze wel aan bod – maar meer om het onverwoestbare geloof in goden en kruiden dat zich in de hoofden en houding bij deze mensen vastzet, waardoor zij en hun medemensen de kracht vinden om te overleven én te léven in een maatschappij waarin zij ‘koopwaar’ zijn of als ‘minder’ worden aanzien. In de verhalen zijn historische feiten verwerkt die achteraan het boek uitgebreid worden uitgelegd. De eerste twee verhalen spelen in het verleden en bevatten een aantal mystieke elementen, terwijl het derde verhaal zich in het heden afspeelt en eerder de maatschappelijke richting uitgaat. Het is ook het kortste en minst uitgewerkte.
De verhalen zijn wel boeiend maar niet direct spannend en door sommige langere beschrijvingen kunnen lezers mogelijk afhaken en dat is dan weer jammer, want de verhalen geven een ander, duidelijk beeld over het leven van de zwarte mensen in Zuid-Amerika.

 

Pol Van Damme
februari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008