Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Pokerface

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pete Hautman

 Aantal blz.

 171

 Illustrator:

 (omslag) Annemieke Groenhuizen

 ISBN:

 9789021665429

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Marja Waterman

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Stone Cold

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 pokeren, vrienden, eenzaamheid

 Prijs: €

 13,95

 

 

Denn Doyle wordt door enkele vrienden overgehaald tot een spelletje poker. Denn wint en wordt, hoe meer hij speelt, steeds beter. Hij heeft talent en doorzicht om zich met de ‘grote jongens’ te meten. Maar hoe meer dollars hij wint, hoe meer andere dingen hij verliest, al beseft hij dit niet.

Dit verhaal is een heruitgave van hetzelfde verhaal onder de titel ‘IJskoud’. Beide titels spreken voor zich: Denn wordt zo bezeten door het pokerspel, dat hij al zijn gevoelens opzij zet en een heel koud persoon wordt.
Doorheen het verhaal ziet de lezer Denn veranderen van een sociale jongen die vrienden heeft en mensen een handje helpt met zijn bijbaantje naar een meedogenloze, spel- en gokverslaafde kerel met een pokerface, die zijn gevoelens totaal buitensluit. Het pijnlijke is dat hij dat zelf helemaal niet inziet, ondanks enkele mensen die hem trachten over te halen ermee op te houden.
De sfeer in het verhaal wordt dan ook hoe langer hoe meer onbehaaglijk; de lezer zelf wordt er ongemakkelijk van. De auteur brengt dit heel goed onder woorden en de lezer blijft wat verweesd achter: het einde suggereert weinig goeds voor Denn!
Een boeiend verhaal, dat ook op andere terreinen kan ‘geënt’ worden en jongeren een beeld ophangt over de uitzichtloosheid en eenzaamheid bij welke verslaving dan ook.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008