Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Liljana

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 91

 Illustrator:

 (omslag) Ann De Bode

 ISBN:

 9789059323766

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 adoptie, identiteit, zelfverminking, familie

 Prijs: €

 12,00

 

 

De zesjarige Liljana verblijft in een Roemeens weeshuis, waarin het leven niet erg aangenaam is. Op een dag wordt ze door een vreemde meneer en mevrouw meegenomen naar een heel ander land, België. Hier ervaart Liljana het leven eerst als een droom; ze lijkt in het paradijs. Maar na enige tijd blijkt zij, door ondervoeding in het eerste levensjaar, een lichte hersenbeschadiging te hebben opgelopen. Liljana is niet zoals de anderen. Als ze opgroeit, ervaart ze ook dat haar huidskleur en ‘diepe geur’ anders zijn dan de mensen hier. Als ze een negatieve ervaring meemaakt, kan ze de innerlijke pijn enkel bestrijden met echte pijn; ze verwondt zichzelf. Dit tot grote bezorgdheid van haar ouders. Om haar identiteit beter te begrijpen, besluiten haar ouders een bezoek te brengen aan haar geboorteland, met een weerzien van haar zus. Het wordt een emotionele gebeurtenis.

Ook nu weer heeft de auteur een werkelijk gebeurd gegeven omgezet in een boeiend en emotioneel verhaal, zonder in banale overdrijving te vervallen of scherpe randen te verdoezelen. Op een heel menselijk en erg inleefbare manier worden de problemen van Liljana onder woorden gebracht.
Het verhaal verloopt enigszins sprongsgewijs. De lezer leert Liljana kennen als zesjarige in het Roemeense weeshuis. Eenmaal in België springt het verhaal een stuk vooruit tot een puberende zestienjarige Liljana die worstelt met haar identiteit en die bij problemen geen andere uitweg ziet dan zichzelf pijn te doen. Gelukkig voor haar heeft ze erg begrijpende ouders die zoveel mogelijk doen om Liljana in haar waarde te aanvaarden. De emotionele reis naar haar geboorteland wordt knap verwoord en laat de lezer zeker niet onberoerd. Door dit bezoek aan haar geboorteland en de plaatsen waar ze daar een tijd heeft geleefd, komt ze tot het inzicht dat zij geluk gehad heeft. Al wil het op relationeel gebied met jongens niet direct lukken. Een slechte ervaring doet haar weer naar het mes grijpen. Maar ze is sterk genoeg geworden om de levenslust te laten overwinnen.
Een boeiend, vlot lezend verhaal, dat de problemen van een adoptiekind knap onder woorden brengt.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008