Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De schervenverzamelaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Monika Feth

 Aantal blz.

 336

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789044807721

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Duits: Roger Vanbrabant

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Der Scherbensammler

 AVI:

 9

 Thema’s:

 thriller

 Prijs: €

 19,95

 

 

Mina zit vol bloed in de buurt van een lijk en herinnert zich niets. In paniek zoekt ze hulp bij haar therapeut Tilo. Ze wordt echter gevonden door Jette, die haar mee naar huis neemt en samen met haar vriendin Merle probeert te kalmeren. Tilo, die ook de vriend is van Jettes moeder, snelt ter hulp en vertelt de meisjes over Mina’s situatie. Mina leidt aan dissociatieve persoonlijkheidsstoornis, ze bestaat uit meerdere persoonlijkheden. Dat verklaart voor Jette en Merle het vreemde gedrag van Mina, af en toe leek het net of Mina niemand herkende of alles vergeten was. Tilo probeert tot Mina door te dringen voor de politie haar op het spoor komt. Wanneer ze de flat ontvlucht om even op adem te komen, belandt ze opnieuw in een gevaarlijke situatie. Merle, Jette en Tilo vinden haar opnieuw naast een lijk zonder dat ze weet wat er gebeurd is. Deze keer schakelt Tilo zelf de politie in. Maar iemand is hen voor en ontvoert de drie meisjes…

Deze intense thriller ontwikkelt zich opnieuw rond de personages Jette en Merle. In twee eerder verschenen thrillers stonden ze reeds centraal en ontsnapten op het nippertje aan de dood. Ze vragen zich dan ook af of ze het noodlot aantrekken. Weer krijgen ze van dichtbij te maken met moord. Deze keer probeert Jette haar moeder buiten alles te houden, maar al snel heeft ze de gebeurtenissen niet meer in de hand en zal haar moeder opnieuw moeten vechten tegen haar gevoelens die schommelen tussen bezorgdheid en loslaten. De hernieuwde kennismaking met bepaalde personages voelt als het tegenkomen van een vriend: vertrouwd en gemoedelijk. Commissaris Bert, de schrijfster Imke (Jettes moeder) en haar vriend de therapeut Tilo zijn in het verhaal even noodzakelijk als de hoofdpersonages Jette en Merle. Tilo krijgt in dit verhaal een erg belangrijke rol. Zijn rustige en professionele benadering van de feiten doen je geloven dat alles onder controle is, maar zelfs bij hem loopt het niet zoals het hoort. Hij verliest zijn greep op het gebeuren omdat hij niet tot Mina doordringt. Het is fascinerend om de verschillende deelpersoonlijkheden van Mina te leren kennen, hoe ze mee haar leven bepalen en opkomen voor de hele Mina. De oprechtheid van Jette en Merle werkt aanstekelijk, je wil dat Mina geholpen wordt. Tegelijk blijft er steeds die mogelijkheid dat ze zelf die moorden gepleegd heeft.
Dit krachtige verhaal, meeslepend, met boeiende karaktertekeningen, is een spannende thriller vol verrassingen. Intrigerend, fascinerend en buitengewoon realistisch. Een waardige opvolger van ‘De aardbeienplukker’ en ‘De meisjesschilder’.

 

Mik Ghys
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008