Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Zwarth, het donker ontwaakt

 Reeks:

 

 Auteur:

 Henk van Straten

 Aantal blz.

 191

 Illustrator:

 (omslag) Studio Jan de Boer

 ISBN:

 9789025110383

 Uitgever:

 Holland

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 droomwereld, ziekte, avontuur, dreiging

 Prijs: €

 13,90

 

 

Joris lijdt aan een bijzondere ziekte. Daardoor verliest hij soms het bewustzijn. In die toestand belandt hij in een andere wereld, Zwarth. Die wereld wordt bedreigd door Noctulus. Joris merkt dat hij in deze wereld wél iets betekent, terwijl hij in zijn eigen wereld wordt gepest en zelfs bang is van zijn eigen hond. In Zwarth is zijn hond echter zijn grootste bondgenoot. Hij wil zijn missie in Zwarth volbrengen, maar hij moet eveneens tegen zijn ziekte strijden. Kan hij dit winnen?

Er zijn meerdere verhalen waarin kinderen in een parallelle wereld terechtkomen waar ze een belangrijkere rol krijgen toebedeeld dan in de werkelijkheid: ‘Schaduwwereld’ van Luc Descamps en ‘Het Nachtland’ van Jan De Leeuw om er maar twee te noemen. In alle verhalen worstelen de personages met een probleem waarvoor ze in de werkelijkheid geen oplossing weten. In hun droomwereld blijken ze over meer kwaliteiten te beschikken en spelen er een rol van betekenis. Ook in Zwarth is dit het geval. Het verhaal kent echter enkele minder duidelijke stukken waardoor het geheel niet helemaal geloofwaardig overkomt. Zowel Joris als de bewoners van Zwarth reageren niet altijd consequent waardoor de lezer zich geen correct beeld kan vormen van de personages en het gebeuren. Daarenboven verschijnen er in de droomwereld ook enkele erg vreemde wezens die moeilijk voorstelbaar zijn.
Het verhaal leest vlot en er zitten best spannende gebeurtenissen in die het geheel heel wat vaart geven. Toch blijft de lezer achteraf wat op zijn honger zitten.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008