Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Tobie Lolness: Op de vlucht

 Reeks:

 Tobie Lolness

 Auteur:

 Timothée de Fombelle

 Aantal blz.

 347

 Illustrator:

 François Place

 ISBN:

 9789045105802

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Frans: Eef Gratama

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Tobie Lolness,I. La vie suspendue

 AVI:

 9

 Thema’s:

 familie, verbannen, vluchten, vriendschap

 Prijs: €

 16,95

 

 

Tobie is anderhalve millimeter groot. Hij woont in een grote eik, samen met het boomvolk. Zijn vader is een wetenschapper en een uitvinder. Hij zoekt alles uit over het leven in en om de boom. Op een dag vertelt hij het boomvolk hoe belangrijk het boomsap is voor de boom. In plaats van voor het boomvolk dingen uit te vinden die werken op boomsap, moet de boom zijn sap kunnen houden, vindt hij. Maar het boomvolk protesteert. Zij willen meer luxe, een gemakkelijker leven. Tobie en zijn familie worden verbannen naar de ondertakken. Daar leven ze rustig en redelijk tevreden, tot er plots een bericht komt van boven. Oma is dood. De familie trekt naar boven, maar daar is veel veranderd. De familie wordt opgepakt maar dankzij de hulp van zijn vader kan Tobie ontsnappen. Hij vlucht naar de ondertakken, maar weet niet wat hij nu moet doen. Hij probeert zijn ouders te redden, maar dat mislukt. Hij belandt uiteindelijk in het grasland, buiten zijn vertrouwde boom. Tot zijn verrassing is daar ook leven. Blijft hij daar of keert hij toch nog terug?

Dit fascinerende verhaal sleurt je in een duizelingwekkende vaart mee in een boeiend avontuur. Tijdens de beschrijving van Tobies vlucht krijg je in flash-backs zijn hele voorgeschiedenis. Alle belevenissen van Tobie en zijn familie worden uitvoerig uit de doeken gedaan zodat je op een bepaald moment in het verhaal helemaal op de hoogte bent. Vanaf dat moment volgen de gebeurtenissen elkaar dan ook pijlsnel op. Dit is een verhaal over liefde, vriendschap en verraad, over omgaan met de natuur op een verantwoorde wijze, over macht en corruptie, over verdriet en eenzaamheid. Maar vooral over de overtuiging dat het juiste moet gedaan worden. In Tobies geval is dat zijn ouders redden. Wanneer dat mislukt geeft hij alles op. Wanneer blijkt dat ze nog leven, groeit er nieuwe hoop. En zicht op een vervolg van dit intrigerende verhaal.
Er valt zoveel te genieten tijdens Tobies avonturen. Zijn beschrijvingen van het leven in de boom maken je nieuwsgierig naar dit onbekende boomvolk. Je wil geloven dat ze echt bestaan, na het lezen van dit boek bekijk je elke boom om te zien hoe er geleefd kan worden. Je probeert jezelf te verkleinen om je in te leven in zijn reisverslag. De ontmoeting met een spin is dan ook angstaanjagend.
Kortom, dit avontuur in een wereld in gevaar is de kleine versie van onze eigen problemen met de verontreinigde aarde. Laat ons hopen dat Tobie de boom kan redden, dat sterkt ons in de overtuiging dat we de aarde ook nog kunnen redden.
Dit is een fantasierijke en avontuurlijke aanrader!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2008.

 

Mik Ghys
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008