Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De brandende brug

 Reeks:

 De Grijze Jager, boek 2

 Auteur:

 John Flanagan

 Aantal blz.

 285

 Illustrator:

 (omslag) blacksheep-uk.com

 ISBN:

 9789025743031

 Uitgever:

 G.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Laurent Corneille

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Burning Bridge

 AVI:

 9

 Thema’s:

 verkenner, oorlog, vriendschap, avontuur

 Prijs: €

 14,95

 

 

Het koninkrijk Araluen bereidt zich voor op een oorlog met Morgarath. Will, de leerling van Hart, leider van de Grijze Jagers, gaat samen met zijn vriend Arnaut en Gilan op missie naar Celtica. Daar ontdekken ze dat er meer aan de hand is dan men op het koninklijk paleis gedacht had. Als ze het uitgehongerde meisje Evanlyn tegenkomen, kan die hen vertellen wat er gebeurt. Gilan keert direct terug naar het paleis om dit nieuws te melden. Ondertussen ontdekken Will, Arnaut en Evanlyn de werkelijke plannen van Morgarath. Zij zijn slechts met drie. Hoe kunnen zij het dreigende onheil voorkomen?

Dit is het tweede deel uit de reeks ‘De Grijze Jagers’ waarin de lezer de belevenissen volgt van Will. Hij is nog maar een leerling Grijze Jager, maar al in het eerste deel liet hij merken over een uitzonderlijk talent te beschikken. Ook in dit verhaal laat hij weer zien dat hij zijn naam van Grijze Jager verdient.
Nu de verschillende personages gekend zijn, krijgt het verhaal al meteen vaart en die wordt stevig aangehouden doorheen het hele verhaal. Het vertelstandpunt springt af en toe over van de ene plaats naar de andere, zodat de lezer kan volgen wat er op de verschillende plaatsen gebeurt. De alwetende auteur geeft ook de gedachten en gevoelens van de verschillende personages weer, zodat de lezer van alles op de hoogte is.
Het verhaal bezit een vleugje ‘in de ban van de Ring’-sfeer: een duistere macht die het land wil veroveren en die een legertje weinig smakelijke woestelingen op de been brengt en daartegenover een jonge held die, ongewild, het lot van het hele rijk draagt.
Het is redelijk snel voorspelbaar wat Will en zijn vrienden zullen doen als ze de ware reden van de duistere Morgarath hebben ontdekt. Gelukkig is het maar een onderdeel, zij het een erg belangrijk, van het hele verhaal en gebeurt er nog veel meer.
Will is de jonge held uit de reeks, maar hij voelt zich eigenlijk heel gewoon. Hij vindt zich helemaal niet zo moedig. Hij doet wat hij denkt dat hij doen moet. Dat maakt hem geloofwaardig en inleefbaar.
De plaats waar dit verhaal zich afspeelt lijkt erg op het Engeland van nu, zelfs de kaart lijkt een gedrongen versie van het echte eiland. Ook een aantal namen verwijzen ernaar.
Al bij al een boeiend verhaal dat ons doet uitkijken naar het derde deel.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 mei, 2011

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008