Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De adem van de godin

 Reeks:

 

 Auteur:

 Katrien Vervaele

 Aantal blz.

 193

 Illustrator:

 (omslag) Corbis

 ISBN:

 9789020972672

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Kelten, Romeinen, intrige, avontuur

 Prijs: €

 13,95

 

 

Een priester van de tempel, Calpurnius, ontdekt de vaardige hand van Vibia als letterkapster. Hij neemt haar en haar broer mee naar de stad, iets waar ze beiden nooit hadden van durven dromen. Maar in de stad is de sfeer gespannen; er is een meisje vermoord. Niemand vertrouwt nog iemand en er zijn insinuaties en verdachtmakingen te over. Er zijn nog andere geheimzinnige personen die elkaars bloed wel kunnen drinken. Dan gebeurt er een tweede moord …

Dit verhaal speelt zich af in het Engelse kuuroord Aquae Sulis – nu gekend onder de naam Bath – ten tijde van de Romeinse overheersing. Daardoor ontstaat er een mengeling van twee culturen die echter ook met elkaar in botsing komen. De lezer krijgt eveneens een beeld van het leven in een Engelse plaats onder Romeinse heerschappij.
Het hele verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de talentvolle steenkapster Vibia, in de ik-vorm. Dus weet de lezer ook niet meer dan wat Vibia ziet en ervaart. Het voordeel is dan weer dat de gedachten en gevoelens van Vibia duidelijk worden verwoord. Samen met Vibia komt de lezer ook terecht in een kluwen van complotten en intriges, waarbij de logica soms wel zoek raakt.
Toch blijft het vreemd waarom een rijk en invloedrijk man als Calpurnius een onbekende letterkapster uit een klein dorpje op het platteland weghaalt om in de stad te komen werken. Bovendien is ze een meisje, wat de afgunst en het misprijzen van de mannelijke steenkappers opwekt. Ze is ook nog eens erg intelligent want zij weet uiteindelijk uit te pluizen wat er in het kuuroord aan de hand is.
Interessant om een beeld te krijgen van het leven ten tijde van de Romeinse overheersing, met een ingewikkeld en gezocht kluwen van intriges.

 

Pol Van Damme
januari 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008