Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Mamamania

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karolien Vanderstappen

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Karolien Vanderstappen

 ISBN:

 9789076979496

 Uitgever:

 Medium

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 mama, taal, fantasie, humor

 Prijs: €

 15

 



 

Onder het motto “Entre moi et ma mère, il n’y a pas de place libre.”, goochelt de auteur (en tevens illustrator) van dit fantasierijk en kunstzinnig prentenboek als het ware met het begrip ‘mama’.
De kaftillustratie spreekt reeds boekdelen, waarbij moeder en dochter afgebeeld zijn als een soort Siamese tweeling.

Vanderstappen verzint tal van nieuwe woorden (of variaties op bestaande woorden die uit hun herkenbare context gehaald worden) en geeft ze allemaal een treffende verklaring. Dit met de nodige knipogen en een grote dosis absurde humor.
Zo verklaart ze de mama mirakolibrie, de anti-pasta-mama, de moederkoekjes, de mamaman, moedermelk, de vlama, de ramadam, een baarmoeder, de mama-lama-drama, het mammie-i-love-you-kindje, de mamatirannie en de huismoeder.
Dit doet zij met veel plezier.
Zoals bv. het moederkoekje, dat een koekje blijkt te zijn dat een kind gratis krijgt als het geboren wordt en dat gemaakt is in de buik van de moeder. Of bv. de vlama die een moeder is met een puddingobsessie. De rammadam is een ram die een madame wil zijn. En als hij/zij naar de bank loopt om baar geld op te halen, blijkt hij/zij een baarmoeder te zijn. Wat op zijn beurt dan weer een moeder blijkt te zijn die aan ballet doet en niet van de baar wijkt.
Zo gaat dit boek maar door. Je krijgt er als lezer/kijker niet genoeg van. Elk nieuw woord en zijn verklaring verrast je en smaakt naar meer.
En als de huismoeder op het einde van het boek boterhammen in kleine stukjes geeft aan de mama mirakolibrie in de tuin, kunnen we weer vooraan beginnen in het boek. En zo sluit de ‘mama-cirkel’ zich.

Al even verrassend als de diverse taalkronkels, zijn de absurde illustraties in een nostalgische stijl. Deze zijn een combinatie van verschillende technieken met elkaar, waaronder collage, tekeningen, stempels en druktechnieken. Zij ogen chaotisch, maar blijkbaar is niets aan het toeval overgelaten en blijken de composities perfect aan te sluiten bij de absurditeiten in de tekst.
Ook de totale lay-out is uitgekiend en verzorgd.

Deze warme ode aan de ‘mama’ is een aanrader voor jong en oud. Als debuut kan dit werk tellen en het doet ons reikhalzend uitkijken naar wat er nog zal volgen van deze auteur/illustrator.

 

Eric Vanthillo
december 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008