Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en
 enige gedichten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerrit Komrij (samenstelling)

 Aantal blz.

 1040

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789044610574

 Uitgever:

 Prometheus

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 poëzie

 Prijs: €

 29,95

 

 

Komrij grasduinde in 5 eeuwen kinderpoëzie (als dat al een aparte term mag zijn) en bundelde zo deze ‘turf’ samen. Een lijvige bloemlezing om U tegen te zeggen.

In dit naslagwerk vind je anonymi terug van voor de 18de eeuw tot nu. Van ‘Het waren twee koningskinderen’ tot ‘Haffa lakina!’.
Net als de anonymi, zijn ook de genoemde auteurs chronologisch gerangschikt volgens geboortejaar. Van Lambertus Goetman (ca. 1488) tot Norbert G. Happé (1977). Van een blij weerzien met ‘Constantijntje, ’t zalig kijndje’ van van de Vondel en ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ van van Alphen en vele anderen tot ontdekkingen van hedendaagse schrijvers zoals Mensje van Keulen (bv. ‘’Baby) en Bart Moeyaert (bv. ‘Red mij’) en nog veel meer anderen.
De stroom schrijvers, bekend en onbekend of minder gekend, houdt niet op.
Daarnaast lees je ook gedichten van kinderen zelf. Van Johanna C. Cleve (1800) tot Pam Otterdijks uit groep 6.
En om de bundeling helemaal compleet te maken, is er ook nog plaats gemaakt voor poëzie-albumversjes en allerlei bakerrijmen, kinderliedjes, speelrijmen en aftelversjes.
Komrij mikt dus niet op een elitaire selectie van beperkte stijlen en/of onderwerpen, maar aast op volledigheid, in zoverre dat al kan. Of beter: op een brede verscheidenheid.
Dit maakt deze bundel uiterst geschikt voor iedereen. Zowel de doorworstelde ‘woord’-docent als de nieuwsgierige dreumes en iedereen ertussenin vinden er hun gading in.

Naast de verwondering en het pure plezier bij het lezen van poëzie, krijg je in deze bundel tevens een mooi zicht op hoe het kinderwereldbeeld (zowel hoe kinderen zelf de wereld bekijken als hoe volwassenen hen bekijken) verschuift doorheen de tijd en hoe sommige vaste waarden onveranderlijk terugkeren doorheen de eeuwen.

Kortom, een welkome bundeling die niet in de boekenkast opgeslagen hoort te liggen, maar op elke plek in huis. Om het open te kunnen slaan op elk moment van de dag en de nacht en om je erin te verwonderen, om het plezier van de bloemlezer te kunnen delen en om je onder te laten dompelen in de rijkdom van de Nederlandse taal.

Bekroond met een Zilveren Griffel 2008.

Eric Vanthillo                                                                                                          
december 2007

www.kb.nl


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008