Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het ongelofelijke schooljaar van Scarlett M.

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jaclyn Moriarty

 Aantal blz.

 480

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789026123191

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Breuker

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Becoming Bindy Mackenzie

 AVI:

 9

 Thema’s:

 puberteit, opgroeien, vriendschap, anders zijn

 Prijs: €

 15,95

 

 

Scarlett is anders dan haar leeftijdsgenoten: ze is gek op studeren, haalt schitterende punten en heeft de neiging om alles wat ze hoort te noteren met haar laptop. In het nieuwe schooljaar staat er plots een nieuw vak op het programma: VOS, Vriendschap, Ontwikkeling en Samenwerking. Daarvoor komen ze samen in kleine praatgroepen en worden verschillende onderwerpen behandeld. Scarlett voelt zich al snel buitengesloten maar er lijkt meer aan de hand. Ze voelt zich ook ziek en haar schoolprestaties gaan achteruit. De fantasie van haar VOS-groep slaat op hol, ze denken dat Scarletts leven bedreigd wordt. Na het aanhoren van alle argumenten, begint Scarlett zelf ook te twijfelen. Wordt ze vergiftigd? Wat weet ze? Wie wil haar dood?

Wat begint als een komisch dagboekverslag van een overijverige puber, verandert al snel in een mysterieus verhaal. Het einde heeft zelfs thrillerallures. Scarletts notities zijn hilarisch, als je haar commentaar op het schoolleven leest, besef je waarom ze niet veel contact heeft met haar leeftijdsgenoten. Gaandeweg verandert haar toon, ook omdat ze zich minder goed voelt. Je merkt dat er iets aan de hand is, maar je kan nog niet bepalen wat. Toch krijg je stilaan een idee waar het over gaat, eerder dan Scarlett zelf. Die blijft immers verwoed alles noteren, maar ze legt geen verbanden meer. Het einde is spectaculair en lost al je vragen op.
De vlotte vertelstijl, gecombineerd met memo’s, verslagen, brieven en andere notities, zorgen voor enthousiast leesplezier. De auteur legt ook een link met een van haar vorige boeken, ‘3 Meiden & de liefde’, door enkele personages opnieuw te laten opduiken.
Een ongelofelijk avontuur! Spanning en humor verzekerd!

 

Mik Ghys
december 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 maart, 2008

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008