Auteur: 
Laurie
Illustrator: 
Nicolas
2017

Windje

’s Ochtends doet Olifant Jan de grootste moeite om geen wind te laten ontsnappen. Hij knijpt zijn billen dicht, blijft stokstijf staan, zet zijn kont op de grond en houdt zich in. Want een olifantenwind kan heel gevaarlijk zijn. Die kan het hele oerwoud verwoesten, de dieren zullen omrollen als dominosteentjes, de vogels zullen ondersteboven flapperen en nog veel meer en erger. … Maar al dat inhouden komt niet goed en op een bepaald moment… kan hij het echt niet meer houden… De wind ontsnapt en … er is niks veranderd. Oef! Olifant Jan is blij en klaar voor een slaapje. Maar net op dat moment trippelt er een miertje voorbij… En dat miertje…

Dit hilarische prentenboek speelt met verwachting en herkenbaarheid en zet overdrijving in als humoristisch wapen. De olifant en de andere dieren met menselijke trekjes zijn aandoenlijk en hoogst aimabel.
De zachtgekeurde prenten zijn aantrekkelijke plaatjes die de realiteit overstijgen en zo het verhaal weergeven met veel overdrijving in expressie en emotie.
De tekst is speels en eenvoudig. Van de Vendel vertaalt met vlotte pen en schrijft volzinnen die zich heerlijk laten voorlezen. Wat de humor en de pret ongetwijfeld verhoogt.
Een origineel en aantrekkelijk prentenboek met een verrassend einde, goed voor tal van voorleesbeurten keer na keer en veel plezier voor jong en oud.

Eric Vanthillo
juni 2017

ISBN: 
9789045119656
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 12,50
Aantal p.: 
34
Originele titel: 
Le Pet
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Edward