Illustrator: 
Renaud
2017

Van wie is dat skelet?

In ‘Van wie is dat skelet?’ kom je meer te weten over beenderen en skeletten van mens en dier. Je leert er hoe lijven in elkaar zitten en waarvoor al die botten dienen. Wist je dat baby’s meer botten hebben dan volwassenen? Of dat er in de botten van vogels luchtzakken zitten? En dat er vissen bestaan met tienduizend tanden? Het boek bundelt allerlei weetjes over het skelet, de werking ervan en de verschillen en gelijkenissen tussen de verscheidene dieren. Skeletten zijn er niet eng, maar een deel van de natuur. ‘Van wie is dat skelet?’ is er dan ook voor natuurliefhebbers. Het zoomt in op een specifiek deel van de dierenwereld, namelijk de gewervelden, en focust precies op hun gezamenlijk kenmerk: het skelet.

Er valt veel te lezen en te leren, maar er is ook veel te zien en te doen door de tekeningen, flapjes en opdrachten. Het geheel mist wel wat structuur, maar jonge natuurliefhebbers kunnen daardoor kiezen of ze erin snuisteren of zich echt verdiepen. De teksten en de sommige opdrachten zijn pas behapbaar vanaf 10 jaar. Jongere kinderen kunnen wel al plezier beleven aan de tekeningen en flapjes. Het boek is vormgegeven in een groot formaat met erg duidelijke lijntekeningen met zin voor detail en geregeld ook voor humor. Het kleurenpallet is sober: enkel donker- en lichtblauw, wit, bruin en oranje. Dit geeft een eigen (beetje vintage) karakter en een zekere rust, maar het mist daardoor ook een tikkeltje frisheid. De flapjes maken het levendig en speels.

Het boek is leerrijk en tegelijk speels, en tegelijk stoer. Het is de moeite waard voor natuurliefhebbers (jong en oud), voor een les biologie, voor liefhebbers van non-fictie boeken of voor zij die eens iets anders willen.

Marjolein Noé
januari 2018

ISBN: 
9789025767433
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 16,99
Aantal p.: 
40
Originele titel: 
A qui est ce squelette?
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Eef