Auteur: 
Simon
cover:
Illustrator: 
2017

Schaduwjongen

Op een nacht staat Samuel plots aan het raam van Emilie’s slaapkamer. Hij is gevlucht uit zijn land voor een betere toekomst in Europa. Maar dat lijkt anders uit te pakken. Drie jaar eerder is Samuel met enkele anderen aangespoeld op een eiland in de Middellandse Zee. De vijftienjarige Emilie die er op vakantie is, helpt deze mensen maar ze worden ontdekt en naar een opvangkamp gebracht. Op haar laatste vakantiedag stopt Emilie Samuel een briefje toe met haar adres. Zo kan hij haar laten weten hoe en waar hij terecht komt. Maar nu staat hij bij Emilie aan het raam. Wat moet ze doen? Wat kan ze doen? Het wordt een moeilijke beslissing.

Erg opgewekt wordt de lezer niet van dit verhaal, integendeel. De uitzichtloze toestand waarin de vluchtelingen terechtkomen, komt hard aan bij de lezer. De auteur laat Samuel wel heel wat miserie meemaken vooraleer hij bij Emilie aanklopt en waarschijnlijk zullen een aantal vluchtelingen nog schrijnender verhalen kunnen vertellen.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van Samuel en vanuit het standpunt van Emilie. De lezer weet meer over Samuel dan wat Emilie te weten komt.
Het verhaal begint met de komst van Samuel bij Emilie. In flashbacks krijgt de lezer stukje bij beetje het verhaal van de ellende die Samuel heeft meegemaakt. Ook zijn frustratie tegenover de mensen die alles en meer hebben dan nodig is en het onrecht dat hij zich daardoor voelt aangedaan, krijgt veel aandacht. Anderzijds voelt Emilie zich schuldig omdat zij inderdaad alles heeft wat ze wil, maar bedenkt ze ook dat het haar fout niet is dat zij in een welvarend land leeft. Zij kan niet meer doen dan wat ze doet om te helpen.
De auteur wil de lezer met de neus op de feiten drukken en doen nadenken over zijn/haar situatie. Ook over zijn/haar houding tegenover vluchtelingen, waarvan de meeste mensen niet weten wat die hebben meegemaakt. En dat er dus niet te snel een oordeel kan worden geveld of alle vluchtelingen over één kam kunnen worden gescheerd.
Dit verhaal lees je niet als ontspanning maar het kan wel gebruikt worden in (klas)groepen om over het probleem van gedachten te wisselen of meer inzicht te krijgen in dit heel actuele thema.

Pol Van Damme
maart 2017

ISBN: 
9789044828511
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 15,95
Aantal p.: 
187
Originele titel: 
De som ikke finnes
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Sofie