Auteur: 
Pierce
cover:
Illustrator: 
Charles
2016

Rood

Al honderden jaren lang wroeten mensen – Roden – in diepe mijnen onder de oppervlakte van Mars naar een product dat de planeet leefbaar moet maken. Het is een hard leven, met een strenge controle en waaruit weinig eer valt te halen. Darrow is een Rode, een lage kaste in de maatschappij van de toekomst die gebaseerd is op kleuren. Grote beeldschermen indoctrineren voortdurend de mensen om zich aan de regels te houden en zich in te zetten voor de maatschappij.
Darrow en zijn mensen worden echter misleid. Mars blijkt al decennia lang bewoonbaar te zijn en geleid door de Gouden, de hoogste kaste. Door een bepaalde gebeurtenis wordt Darrow door het verzet uitgekozen om zich op te werken tot een Gouden en in het Instituut de test aan te gaan om zo gekozen te worden voor een leidinggevende functie binnen de maatschappij. Daarvoor moet Darrow alles opofferen en tot het uiterste gaan om zijn doel te bereiken.

Origineel kan het verhaal niet genoemd worden. ‘The Hunger Games’, ‘The Mazerunner’ of de ‘Machted’-trilogie spelen zich eveneens af in een verre toekomst  waarin de ‘gewone’ mens zijn vrijheid verloren heeft ten voordele van de wellustige machthebbers. Waar het verhaal dan wel origineel in is, is de setting. Maar dat is dan ook het enige in dit boek. Het verhaal speelt zich af op Mars. In het begin heel diep onder de grond, daarna gewoon aan de oppervlakte en eens Darrow aan de test meedoet, kan het verhaal zich evengoed op aarde afspelen en lijkt de test eerder een gebeuren uit een vervlogen tijd met kastelen, paarden en strijd.
Het begin van het verhaal boeit de lezer dadelijk. Maar als Darrow zich opoffert om zich tot Gouden te laten omvormen, raakt de lezer wel de aandacht kwijt. Eens de onmenselijke test begint, krijgt het verhaal weer vaart en stijgt de spanning tot de uiteindelijke finale. Sommige elementen doen de lezer wel de wenkbrauwen fronsen. Op een keer ontdekt Darrows meisje een uitgang en zien ze voor het eerst de zon opkomen. Dat terwijl ze kilometers onder de grond leven. Darrow en zijn mensen leven al generaties lang onder de grond, maar het verzet heeft blijkbaar geen probleem om over en weer te reizen tussen de mijnen en de oppervlakte. Daar klopt ergens iets niet. De hele transformatie van Darrow komt ook niet helemaal geloofwaardig over, hoe gesofisticeerd de wetenschap tegen die tijd ook mag wezen.
Een niet helemaal evenwichtig verhaal dat de lezer meeneemt naar een ontwrichte, decadente maatschappij. Darrow, gedreven door een verloren liefde, wil gerechtigheid laten geschieden. Wordt vervolgd in ‘Godenzoon’ en ‘Ochtendster’.

Pol Van Damme
september 2016

ISBN: 
9789024570966
Genre: 
Leeftijd: 
Reeks website: 
AVI: 
9+
Prijs: 
€ 19,99
Aantal p.: 
447
Originele titel: 
Red Rising
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Carla