Aanrader
Auteur: 
Ted
Illustrator: 
Ted
Fotograaf: 
Ted
2015

Rond vierkant vierkant rond

Poëzie is spelen met taal. Ook als het ernstig is.”
Met deze perfect passende quote opent van Lieshout zijn bundel met geschreven en verbeelde verzen met daarbovenop veel informatie en tips om zelf poëzie te schrijven.
Weer een lijvige bundel van de hand van de meester die er telkens in slaagt om speels en verrassend uit de hoek te komen.
Het eerste waar je oog op valt zijn de vele prikkelende foto's van beeldsonnetten van hemzelf of van kinderen en volwassenen die zich door hem lieten inspireren. Daarin is niets onmogelijk en het meest fantasierijke gewoon: beeldsonnetten van speelkaarten, dobbelstenen, cashewnoten, spruitjes, oorstokjes, oude spaarpunten, wasknijpers, fietsonderdelen, stationsborden, ...
Tussen deze 'tsunami' van beeldsonnetten lees je nieuwe en originele verzen, soms met een lichte link naar het beeldsonnet ernaast. Zoals het vers van de jongste spruit die een schattig worteltje bleek te zijn. Of een gevoelig vers over de demente opa die met zijn lepel roeit. Of over de de mevrouw op de rode paddenstoel die dwergen lokte. Enzovoort enzoverder. Net zo verrassend en veelzijdig als de beeldsonnetten, en ook met de grootste zorg en originaliteit gelay-out in verschillende lettertypes en vaak in rechthoekige of vierkante blokvorm.
Tussen al dat fraais lees je ook nog veel informatie over poëzie en tips om er zelf te schrijven. Over de structuur van een sonnet en rijmschema's, over haiku's en elfjes, hoe je met taal kan schuiven en schikken en telkens andere betekenissen kan oproepen, hoe je regels afbreekt en woorden schrapt om tot een gedicht te komen en zo te spelen met ritme, betekenis en rijm, enzovoort enzoverder.
Een rijkdom aan info en tips, helder en gebruiksklaar. Met vele voorbeelden en gedetailleerde uitwerkingen die je als schrijver-in-spe ongetwijfeld inspireren.
Dit is een ontzettend rijk werk dat ook heel mooi oogt, waarin je graag leest en kijkt en doolt en dat steeds weer nieuwe prikkels geeft tot overpeinzing of tot zelf aan de slag gaan.
Een must voor elke klas of groep waar taal en poëzie tot de activiteiten behoort, maar even goed voor iedereen thuis. Daarom een aanrader voor allen, jong en oud!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2016 in de categorie 'poëzie'.

Eric Vanthillo
februari 2016

ISBN: 
9789025868734
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 19,99
Aantal p.: 
108