Auteur: 
Inge
Illustrator: 
Richard
2016

Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan

Phil, officieel Philomena, krijgt van haar moeder een dagboek. Phil wil het liever een nachtboek noemen. Ze schrijft er haar ervaringen en gevoelens in. Want Phil leeft in een vreemd gezin. Haar moeder is erg vaak op reis voor haar werk. Haar vader verandert om de haverklap van baan. En er is ook nog Meetje, een oude tante van haar moeder. Phil kan het best opschieten met haar vriendin Charlotte. Maar die heeft plots alleen maar aandacht voor jongens en vindt nu alles wat ze samen deden kinderachtig. Deze zomer komt ook nog tante Caroline en die doet bijna niets anders dan huilen. Haar zoontje Lucas zegt ook al niks. Wat wordt dit voor een zomer?

Het boek is in een soort dagboekvorm geschreven. Niet echt met een datum er bij, maar Charlotte zet telkens een korte bemerking en haar naam op het einde van elk hoofdstuk. Alle gebeurtenissen worden beschreven vanuit Phils standpunt, in de ik-vorm. Ook wat ze denkt of voelt over een gebeurtenis wordt beschreven.
Het verhaal gaat vooral over het opgroeien van Phil en haar vriendin Charlotte. Op het einde is ze niet meer dezelfde als in het begin. Phil beschrijft haar belevenissen op een luchtige manier. Soms weet ze niet goed wat er aan de hand is en ook dat verwoordt ze in haar dag/nachtboek. De dingen die zij doet en denkt, zijn herkenbaar voor de doelgroep en de dialogen – als Phil ze heeft opgeschreven – zijn vlot.
Vele illustraties maken het verhaal nog makkelijker om te lezen. Het kleine formaat van het boek maakt het heel eenvoudig om het overal mee te nemen.
Boeiend verhaal over een opgroeiend meisje dat haar omgeving eerder ziet evolueren dan dat ze het bij zichzelf opmerkt.

Pol Van Damme
december 2016

ISBN: 
9789462911741
Genre: 
Leeftijd: 
AVI: 
9
Prijs: 
€ 15,95
Aantal p.: 
119