Niet thuis

Coverafbeelding van: Niet thuis

Trefwoord(en)
kinderopvang
samenwerken

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Hannah woont niet thuis maar in een leefgroep met zeven kinderen. Allemaal hebben ze een eigen reden om in het tehuis te verblijven. Ze zijn erg verschillend maar komen wel voor elkaar op. Dan vangt Hannah een geheim gesprek op. Er is iets niet pluis. De kinderen krijgen te horen dat er bezuinigd moet worden in de Jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Maar dat nemen de kinderen niet zomaar en ze bedenken een gewaagd plan. Maar zal dat lukken?

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Hannah. Door haar leert de lezer de andere kinderen en de begeleiders van het tehuis kennen. De kinderen worden heel herkenbaar beschreven, al zijn ze nog zo verschillend. Het hele gebeuren is ook realistisch verwoord. Mooi is te zien hoe deze erg verschillende kinderen voor elkaar opkomen – al maken ze ook regelmatig ruzie of moet iemand gekalmeerd worden – en ze ook allemaal meewerken aan het plan om hun tehuis te ‘redden’.
De spanningsboog wordt niet opgebouwd rond spannende gebeurtenissen, maar draait om de houding en reacties van de kinderen in deze situatie. Als ze dan op een bepaald ogenblik ‘op elkaars lip zitten’, ervaart de lezer dat deze kinderen in staat zijn om – met vallen en opstaan – zich er samen door te slaan.
Door het verhaal wil de auteur duidelijk maken dat er nog te dikwijls over de hoofden van deze kwetsbare jongeren beslissingen worden genomen, zonder hen daarin te kennen. En dat die beslissingen enkel en alleen economische redenen hebben zonder rekening te houden met de al bijzondere situatie waarin deze jongeren zich bevinden. Dat het verhaal min of meer een ‘happy end’ krijgt, is niet voor de hand liggend maar wel bevredigend voor de jonge lezer.
Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - november 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Jacques Vriens   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2017

ISBN
9789000356126

Aantal pagina's
125

Prijs
€14,99