Aanrader
Auteur: 
Iris
Illustrator: 
Iris
2017

Is nergens ergens? Verhalen over filosofen en hun ideeën

Vraag jij je ook soms af waar alles toch vandaan komt? Of waarom je nu net naar school moet? En als je je sleutels nergens kan vinden, dan is nergens toch hopelijk ergens?

In Is nergens ergens? gaat illustrator, beeldend kunstenaar, en auteur Iris de Graaf geen filosofische vraag uit de weg. In 31 korte hoofdstukken bespreekt ze de meest diverse filosofische vragen én 'antwoorden' van bekende filosofen. Maar uiteraard laat en creëert ze ook ruimte voor de eigen vragen en verwondering van de lezer. Sommige hoofdstukken starten met een herkenbare setting. Die druilerige grijze zondag waarop je lekker niets doet (maar, wat is “niets”) bijvoorbeeld. Andere hoofdstukken vertrekken vanuit de leefwereld van bekende filosofen, zoals Diogenes die al zijn bezittingen afstond, of Descartes die zich afvroeg of alles om zich heen wel ‘echt’ was. Vervolgens weet ze op een heel erg duidelijke en toch socratische manier de vragen te benaderen – zonder pasklare antwoorden, maar met interessante denkpistes. Zelfs de moeilijk vatbare ideeënwereld van Plato weet ze te verhelderen aan de hand van metaforische bakvormen, die alle dingen in de echte wereld ‘vorm’ geven. Tot slot eindigt elk hoofdstuk met enkele open vragen die – zoals de socratische methode voorschrijft – doorvragen naar wat de lezer al weet. Kan je bijvoorbeeld stilzitten wanneer je heel blij bent? Of wat is jouw lievelingsgetal? Soms kan dit misschien leiden tot een wat abrupt antwoord, maar de auteur vertrouwt ook op de inherente verwondering en verbeeldingskracht van kinderen, die ze naar eigen zeggen constant waarneemt in de praktijk en die haar op het idee brachten om dit boek te schrijven. Dat alles wordt nog gecombineerd met de auteur’s eigen illustraties, die heel organisch en harmonisch in dialoog gaan met de ideeën uit het boek: een heerlijke warboel van pentekeningen, aquarel en collage technieken. Achteraan het boek vind je – verstopt in de omslag – ook nog een handig historisch overzicht van de filosofen die in het boek aan bod komen.

Een leuke inleiding tot de filosofie dus voor doordenkers van 9 tot 99, vol wijsheden én nieuwe vragen. Want als je doordenkt, … waar denk je dan juist dóór?

Elise Cools
maart 2018

 

Iris van der Graaf, auteur, beeldend kunstenaar en illustrator gaat de uitdaging aan om filosofie en de grote filosofen behapbaar te maken voor jonge lezers. Dit doet ze met behulp van korte hoofdstukken, eenvoudige tekeningen en simpel taalgebruik. Kan ze er toch niet omheen om een moeilijker onderwerp te bespreken, linkt ze dit aan eenvoudige voorbeelden. Zo legt ze de Ideeënleer van Plato uit aan de hand van een cakevorm. Van der Graaf slaagt er met Is nergens ergens in om moeilijke onderwerpen als de dood, God, goed en slecht niet langer ‘saai’ te laten klinken maar eigenlijk heel normaal. Jonge (en oudere) lezers staan niet altijd stil bij wat er om hen heen gebeurt. Dankzij Is nergens ergens zullen ze nooit meer op dezelfde manier naar de wereld rondom hen kijken.

Mathilde Lemm
maart 2018

ISBN: 
9789057124662
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 17,95
Aantal p.: 
135