Auteur: 
Vera
cover:
2017

Na de vloedgolf

Als zijn moeder met haar vriend op vakantie gaat, heeft Lukas het ‘rijk’ voor zich alleen. Hij kan doen wat hij wil. Ongewild ontdekt hij een brief die iets vertelt over de dood van zijn vader. Die is omgekomen bij de tsunami in Phuket maar veel meer weet Lukas er niet van. Zijn moeder noch zijn grootouders willen er over praten. Lukas gaat zelf op onderzoek uit, op aanmoediging van zijn vriend Birol. Het kost hem heel wat moeite en durf maar als hij de waarheid achterhaalt, staat heel zijn leven op zijn kop. Wie was zijn vader, en wie is hijzelf dan?

Het verhaal is chronologisch opgebouwd maar heeft een aparte vormgeving. Doorheen het verhaal heeft de auteur zinnen in stukken gebroken en staat er soms maar één woord waarna de lezer het vervolg van de zin in de volgende regel of zelfs meerdere regels vindt. In eerste instantie komt dat bij de lezer verwarrend over. Het wil doorheen het verhaal de verwarring en onzekerheid van Lukas benadrukken. Het grootste deel van het verhaal draait rond de gevoelens van Lukas, zeker als hij de waarheid achter de brief ontdekt. Ook de onderlinge relaties tussen Lukas en zijn moeder of zijn grootouders komen uitvoerig aan bod. Lukas moet wel erg drastische maatregelen nemen om de echte waarheid bij zijn moeder te achterhalen.
De personages zijn herkenbaar beschreven. Lukas die wat onzeker is en die de zelfzekere Birol als een grote broer beschouwt. De moeder van Lukas lijkt haar eigen verleden moeilijk te hebben verwerkt, ook al is het tien jaar geleden. Ze is een ‘harde tante’ die geen tegenspraak duldt en zelfs haar ouders de waarheid laat achterhouden voor Lukas.
Door de bijzondere vormgeving leest het verhaal niet zo vlot, maar het versterkt wel de sfeer van het verhaal. De handelingen ven Lukas komen realistisch over maar de uiteindelijke ontknoping is misschien wat geforceerd positief. Het verhaal maakt wel duidelijk dat eerlijkheid tegenover elkaar een belangrijke hoeksteen is van vertrouwen en respect.
Een diepgravend verhaal over intermenselijke relaties die verstoord werden en als een vloedgolf over Lukas heen rollen.

Pol Van Damme
maart 2017

ISBN: 
9789044828542
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 16,95
Aantal p.: 
200
Originele titel: 
Was die Welle nahm
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Sabine