Auteur: 
Jo
Illustrator: 
Christine
2017

Mijn bange hartje

In dit stevige, fraai vormgegeven prentenboek met doorkijkgaten vertelt een meisje wanneer of in welke situaties haar hartje bang is en wat zij dan voelt of doet.
Soms zijn haar angsten zo hoog als een berg en komen ze dreigend op haar af. Het wordt dan ijzig koud, maar diep vanbinnen draait ze zichzelf op slot en wordt het lekker warm. Tegen de angst in het donker heeft zij een schattig nachtlampje en een superzachte pyjama. En als ze meneer Gies tegenkomt met zijn vreselijke hond, knijpt ze wat harder in mama’s hand. … Maar soms is bang zijn ook leuk. Bijvoorbeeld samen met haar vrienden met Halloween. En sprookjes kunnen je helpen want daarin wedijveren de angsten met je fantasie. …
Uiteindelijk lijkt haar berg van angsten gekrompen. Of is zij gegroeid?…

Het geheel is geen chronologisch verhaal maar een associatie van verschillende situaties rond het thema ‘angst’. Niet spannend, wel herkenbaar. De tekst is eenvoudig, fijnzinnig en licht poëtisch.
De prenten zijn luchtig en fantasierijk in vele zachte kleuren. Met een fantasie die de realiteit overstijgt en aanleiding geeft tot herkenning en gesprek.
Zo biedt dit boek je kansen tot inzicht en verdieping ivm angsten.  Hoe ze ontstaan en hoe ermee om te gaan. En dit voor een erg jong doelpubliek. 
De gehele vormgeving is doordacht en origineel. De stevige pagina’s zijn bestand tegen ‘jonge handen’ en de uitsnijdingen in elke pagina tonen details van de volgende of de vorige pagina, wat de prenten een meerwaarde geeft. Dit geeft het geheel een extra speels element.

Eric Vanthillo
juni 2017

ISBN: 
9789002264290
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 15,99
Aantal p.: 
30
Originele titel: 
Mes petites peurs
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Liesbeth