Klein magazijn 6 – teksten voor jeugdtheater

aanrader Coverafbeelding van: Klein magazijn 6 – teksten voor jeugdtheater

Trefwoord(en)
theater
jeugd

Genre
hobby

Vanaf
14 jaar

Om de zoveel jaar mogen we ons weer eens verheugen op een vuistdikke bundel vol hedendaagse jeugdtheaterteksten, op hun kwaliteit geselecteerd en bijeengebracht door uitgeverij Bebuquin.
In dit zesde deel zijn het 10 teksten van uiteenlopende gezelschappen of makers die allemaal hun première beleefden tussen 2008 en 2016.

‘Derwazeens’ van Freek Mariën (De Nietjesfabriek, 2009) dat zich laat lezen als een hedendaags sprookje en waarin verbeelding de ultieme ontsnapping moet zijn voor het terminaal ziek zijn.
‘Grote hoofden, kleine hartjes’ van Reineke Van Hooreweghe (Bronks, 2015) waarin Knies, een beschimmeld vrouwtje lijdt aan te veel denken en Broos, een avonturier, haar tracht te laten ontsnappen uit de sleur en het denken.
‘Kleine rode Eva’ van Stef De Paepe (De Maan, 2014), een grimmige, hedendaagse versie van Roodkapje in de grootstad, dat zich laat lezen als een thriller.
‘Koud vuur’ van Peer Wittenbols (Luxemburg, 2016) over de magie van het theater, waarin het oude en tragische verhaal van prinses Laila en haar geliefde Demian voortdurend doorkliefd wordt door bedenkingen en opmerkingen over het theater op zich van de oude toneelmeester, Gradus.
‘The Flying Karamazov Brothers’ van Frans Van der Aa en Raf Walschaerts (4Hoog, 2008), een wervelende monoloog waarin Illie Karamazov wacht op zijn broer Ivan en ondertussen de tijd doodt met uitweidingen over het circusleven in en naast de circustent.
‘Baba’ van Dahlia Pessemiers Benabar (HetPaleis, 2013), waarin zij haar persoonlijke ervaringen verwerkt in een universeel verhaal over het ontdekken van de waarheid dat je vader niet diegene is waarvan je altijd droomde. Hij is niet dood en hij was niet die held, maar hij komt uit Marokko en woont nu in Oostende.
‘Pentamerone’ van Jo Roets en Greet Vissers (Laika, 2015) naar de oude verhalenbundel (1636) van de Italiaanse dichter Giambattista Basile, waarin vijf sprookjesverhalen in elkaar haken tot een groteske vertelling vol vaart en humor.
‘Fausto’ van Jan Maillard (FroeFroe, 2014), waarin hij Goethes Faust bewerkt tot een heldere en dramatische tekst vol vuur en passie, waarin de liefde alles overwint.
‘De geschiedenis van de wereld aan de hand van banaliteiten’ van Johan De Smet en Titus De Voogdt (Kopergietery, 2013), waarin een monoloog zich laat lezen als een fijne tekst vol rake observaties en onverwachte wendingen.
‘Stand Up’ van Ruth Mellaerts (Fabuleus, 2014), waarin zij een monoloog serveert met een stevige portie verontwaardiging, een aanklacht over het onrecht in de wereld met veel uitroeptekens die tot nadenken stemmen.

Stuk voor stuk helder te lezen en te spelen teksten. Heerlijk om te lezen in je eentje of in groep en prikkelend om zelf te interpreteren tot een boeiende voorstelling met veel toneelspelplezier.
Vandaar een must in elke groep en klas waar toneel gemaakt en gespeeld wordt, maar ook in elke huiskamer voor lekker veel samenleesplezier.
En het boek is helemaal af door zijn gehele omkadering: van elk stuk vind je ook de korte inhoud en een korte dramaturgische uiteenzetting, alsook een gedetailleerde colofon.
Een aanrader dus!

Eric Vanthillo - mei 2016

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
Paul Verrept   

Uitgeverij
Bebuquin   


Jaartal
2016

ISBN
9789075175585

Aantal pagina's
415

Prijs
€25