Aanrader
Auteur: 
Toon
Illustrator: 
Ingrid
2014

Ik denk

Tellegen en Godon gaan niet over een nacht ijs om samen mooie verhalen of gedachten te bundelen tot boeken om te koesteren. Tot 'heb- en geefgrage' boeken waarin eenvoud en diepgang hand in hand gaan. Dit deden zij reeds eerder in 2011 met 'Ik wou'.
Na 'het willen' is er nu 'het denken'.
Bart Moeyaert beschrijft in een prikkelend voorwoord 'nadenken' als een soort van ordenen en scherpt je vermogen aan om in het boek tussen de regels te lezen en verder te kijken dan wat je ziet.
Dit zet je op het juiste spoor om dit boek te smaken. Niet in één ruk maar gedachte na gedachte, prent na prent.

Je kan alles denken, maar je kan niet alles weten. Wat is weten? Is dat het omgekeerde van denken?
Is denken een zee in je hoofd? Met jezelf als de wind die haar aanwakkert en neerlegt? En is weten dan het water dat achterblijft op het strand bij eb?
Denken is iets raars. Het komt vanzelf en het herhaalt zich vaak vele malen. Maar het verdwijnt even gemakkelijk. Het trekt zich weinig of niets van je aan.
Vermoedelijk zijn er heel veel soorten denken: weten, vermoeden, twijfelen, gissen, besluiten, ... Ze wisselen elkaar voortdurend af. Behalve als je slaapt. Dan krijgt iets de kans om te ontsnappen.
Enzovoort enzoverder.
38 licht filosofische gedachten op een rij, met als nazinderend besluit:
Ik denk en vergeet bijna alles wat ik denk meteen weer.
Ik had dus bijna alles wat ik denk net zo goed niet kunnen denken.
Waarom toch al die moeite?
Ik weet het niet.

Tellegen formuleert met broze woorden, Godon doet dat met luchtige lijnen en hier en daar wat kleur.
Elke gedachte, zowel verwoord als verbeeld, doet je mijmeren en verpozen in zelfbespiegelingen. Maar alles met veel nuancering en voldoende relativering.
De fragiele prenten hebben iets afstandelijks en tegelijkertijd grijpen ze je aan en laten ze je niet los. Vaak paginagroot maar soms ook klein en speels en enkele keren op vurig rode kalkbladeren.
Transparant en gelaagd, zoals het ganse boek zelf.
Een parel voor groot en klein om vaak in te snuisteren en te delen met elkaar. Een streling voor het oog én voor het oor. Een opvallende aanrader!

Bekroond met de Boekenpauw 2015.

Eric Vanthillo
januari 2015

 

ISBN: 
9789401415323
Genre: 
Leeftijd: 
AVI: 
9+
Prijs: 
€ 29,99
Aantal p.: 
96