Auteur: 
Etgar
Illustrator: 
David
2016

Het varken stukslaan

Joavi, een Israëlitische jongen, wil kost wat kost een Bart Simpson-pop. Zijn moeder vindt dat goed. Maar zijn vader niet. Hij wil zijn zoon niet verwennen en hem respect voor geld bijbrengen. Hij koopt voor hem een porseleinen spaarvarken, en elke ochtend als hij zijn beker melk leegdrinkt, krijgt Joavi geld. Twintig cent met vel, tien cent zonder. Als het varken vol is en niet meer rinkelt, dan krijgt hij een Bart Simpson op een skateboard. Zo wil zijn papa hem een wijze levensles bijbrengen.
Gaandeweg krijgt de jongen een intense band met het varken. Hij noemt het Levison. De liefde is groot tussen beiden. Maar dan is er het moment dat Levison niet meer rinkelt. Joavi moet hem stukslaan. Maar hij is het er niet mee eens en verzint een plan…

Dit moraliserende verhaal leest (voor) als een trein. Je voelt de emoties als het ware trillen en leeft mee met de jongen en het varken. Het nawoord van de auteur zelf plaatst het geheel in het juiste kader en verklaart het ontstaan ervan.
De filmische prenten in sepia-tinten kloppen hier perfect bij. De illustrator tekent rake figuren in verrassende perspectieven wat ook de emoties versterkt.
Zo gaan tekst en illustraties samen op tot een pakkend verhaal dat je bijblijft.

Eric Vanthillo
oktober 2016

ISBN: 
9789057598081
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 15,00
Aantal p.: 
28
Originele titel: 
Lishbor Et Ha-Chazir
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Ruben