Fabiola - Lukas
Illustrator: 
Joëlle
2016

Het nieuwe avontuur van Carl Mops - Die vreselijk verliefd werd en een vriendinnetje kreeg

Na ‘Het verhaal van Carl Mops’, waarin Carl de mopshond verdwaalde, is er nu een tweede boek met Carl als hoofdpersonage.
Deze keer wordt hij tot over zijn oren verliefd op Coco, een andere mopshond. Hij kan er niet van slapen. Als op een ochtend blijkt dat Coco verdwenen is, gaan Carl en Paula, de straathond uit het vorige verhaal, naar haar op zoek. Dank zij de hulp van Peter, een andere straathond, vinden zij Coco en kunnen zij haar redden uit de klauwen van een bende gevaarlijke honden.

Carl is een schattige mopshond die de harten van velen steelt, vooral door de sepia-getinte prenten. Maar het verhaal bekoort minder. Het ontspint zich met een vaart van de ene situatie naar de andere. De makers nemen geen tijd voor uitdieping van de karakters of de gebeurtenissen. Emoties komen wel aan bod, maar zonder nuances en vaak clichématig. Daardoor komen de verschillende verhaallijnen geforceerd en ongeloofwaardig over.
De tekst, afwisselend beschrijvend of in dialogen, is stroef en betuttelend. Schrappen zou  de vertelling deugd gedaan hebben.
Op de eerste pagina is een grote schrijffout blijven staan: ‘Mij hart begint heel hard te bonzen.’ Jammer, zeker voor een prentenboek met zo weinig tekst.
Maar wat het geheel dus goed maakt zijn de sfeervolle prenten. De verschillende honden zien er allerschattigst uit en wekken meteen je sympathie op. Het perspectief van de meeste prenten waarbij je vooral benen ziet van de mensen, geeft goed weer hoe de honden de wereld zien en zorgt ervoor dat je als lezer/kijker één bent met hen. Veel details zijn leuk om te ontdekken. Je raakt dus niet snel uitgekeken op de fraaie prenten.

Eric Vanthillo
april 2017

ISBN: 
9789402601374
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 12,50
Aantal p.: 
30
Originele titel: 
Die neue Geschichte von Carl Mops
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Marion