Aanrader
Auteur: 
Joke
Illustrator: 
Joke
2016

Ergens

De veel geprezen Joke van Leeuwen is van alle markten thuis. Zij wisselt vlot tussen poëzie, romans, kinderen, volwassenen, fantasie, tekst, illustraties, en andere stijlen of vormen. Als auteur en illustrator neemt zij ons steeds mee in een aparte wereld vol verbeelding waarin beeld en tekst elkaar verheffen tot hoogst eigenzinnige hoogten. Vandaar is het telkens heerlijk dwalen in haar wereld. Voor zowel groot als klein.
Met dit boek is dat niet minder.
Het is een beeldverhaal dat lijkt op een stripverhaal, maar even goed op een graphic novel.
In niet afgelijnde kadertjes en met soms een paginagrote prent vertelt zij het verhaal van de bergbeklimmer die nog nooit een berg had beklommen. Alle andere dingen had hij al wel beklommen, want als kind deed hij niets liever. Maar nu wilde hij de hoogste top bereiken en er een vlag planten. Maar zijn plan mislukte. Op de berg was geen bereik en hij waaide er af met vlag en al. Hij viel en viel en landde ‘plof’ op een plek waar iedereen ‘Jijdaar’ heette. Iedereen was er altijd blij en het eten was er altijd lekker. Maar als de bergbeklimmer hun kleine leventje verstoorde, was niets meer wat het was…

Van Leeuwen speelt en jongleert met taal. Zij verdraait woorden en haalt betekenissen uit hun context. Zo verrast zij je als lezer en doet zij je nadenken over hoe je zelf met taal omgaat. Het geheel vormt een verhaal waarin onverwachte wendingen en originele invalshoeken je voortdurend verrassen en blij maken.
In de prenten combineert zij verschillende technieken, wat het geheel een originele diepgang geeft. De combinatie van foto’s en tekeningen oogt apart. Het maakt het verschil tussen de twee werelden voelbaar. Haar ogenschijnlijk eenvoudige tekeningen zitten vol details. Met een simpele lijn wordt een expressie rijkelijk weergegeven en precies gekozen kleuren zetten sferen neer die zich laten voelen. Het geheel lijkt speels en spontaan, maar achter de eerste laag ontdek, of beter vermoed, je een wereld van bewuste en goed overwogen keuzes die het geheel zo sterk en origineel maken.
Dit is weer een voltreffer die op het eerste zicht zo simpel lijkt, maar waarachter zoveel meer schuilt. En dat zoveel meer geeft het verhaal je beetje bij beetje prijs, keer na keer.
Een rijke aanrader dus waar zowel jong als oud van zullen genieten.

Eric Vanthillo
december 2016        

ISBN: 
9789045119465
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 15,99
Aantal p.: 
44