Aanrader
Auteur: 
Gideon
cover:
Illustrator: 
Martijn
2016

Eilanddagen

Als zijn moeder met haar nieuwe vriend op reis gaat naar Thailand, wordt Jakob naar zijn vader gestuurd die op een Grieks eiland een restaurant uitbaat. Jakob baalt er behoorlijk van en laat dat duidelijk merken. Hij zal geen moment genieten van zijn vakantie, heeft hij zich voorgenomen. Als hij na een ruzie met zijn vader op het eiland ronddoolt, ontmoet hij echter Miech. Beide jongens kunnen het meteen met elkaar vinden en beleven zalige dagen. Dan komt, onverwacht, Puck aan op het eiland. Puck is het liefje van Miech. Nu zal Jakob wel overbodig worden voor Miech, denkt hij. Ja, toch?

Vanaf de eerste zin intrigeert het verhaal de lezer. En niet in het minst door de bijzondere vertelmanier. De auteur vertelt het hele verhaal namelijk in de tweede persoon enkelvoud. Vanuit het standpunt van Jakob maar niet in de ik-vorm of hij-vorm, maar in de jij-vorm. Dat komt bevreemd over bij de lezer, want het lijkt alsof de auteur aan zijn personage vertelt wat die zegt, denkt en voelt. Door deze manier van vetellen ontstaat er een heel aparte sfeer.
Het verhaal leest erg vlot en de gebeurtenissen komen realistisch over. De personages van de drie hoofdfiguren zijn heel herkenbaar en hun gedragingen, gevoelens en uitspraken levensecht. De auteur slaagt erin om de diepe gevoelens die de personages hebben erg mooi te verwoorden. De lezer is helemaal mee en blijft geboeid.
Ook de volwassenen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Zij lijken de kinderen te sturen, maar uiteindelijk beslissen de jongeren zelf wat en hoe alles zal verlopen.
De jongeren evolueren gedurende het verhaal. Zeker Jakob, die als chagrijnige jongen tegen zijn zin naar zijn vader wordt gestuurd en die op het einde al uitkijkt naar een volgende ontmoeting. Hij neemt ook zijn verantwoordelijkheid op tegenover zijn vriend Miech.
Het verhaal heeft een open einde, want wat er zal gebeuren nadat Jakob terug naar huis gaat, blijft in het ongewisse. De auteur geeft een hint, maar daar blijft het ook bij.
Erg knap opgebouwd verhaal dat de lezer meesleept.
Beslist een aanrader!

Pol Van Damme
november 2016

ISBN: 
9789025868079
Genre: 
Leeftijd: 
AVI: 
9+
Prijs: 
€ 14,99
Aantal p.: 
166