Auteur: 
Bart
Illustrator: 
Thomas
2016

De olifant die niet wist of hij verdwaald was

De maker van dit originele fotoboek werd als kind 29 jaar geleden geadopteerd uit Thailand. Uit zijn eigen ervaringen en beleving putte hij dit fantasierijke verhaal over een olifant die op zoek gaat naar waar hij hoort te zijn. Dit doet hij met veel humor en nog meer verwondering.
Hij wist niet goed waar hij was. Dus, dacht hij, was hij verdwaald. Maar dat wist hij niet zeker. Daarom ging hij op zoek naar antwoorden (en af ten toe stopte hij om te genieten van het uitzicht). Voor de schapen was het helder: je bent verdwaald of je bent het niet. Voor het water kon je alleen maar per ongeluk verdwalen. En de lucht zei van zichzelf dat hij een kenner was omdat hij altijd verdwaald was. De paarden vonden het duidelijk: als olifant tussen alleen maar paarden was er geen twijfel mogelijk. Dat maakte hem wat verdrietig. Moest hij nu blij zijn of niet? En was hij op zijn plekje waar hij zich bevond of niet? Mooie herinneringen deden hem telkens verlangen en blij kwam hij op het einde weer thuis terug. Als zijn moeder dan vroeg: “Was je verdwaald?” moest hij haar het antwoord schuldig blijven.

Mooie metaforen nemen je mee doorheen dit ontroerende verhaal waarin je telkens wordt verrast door originele invalshoeken. Adoptie als thema ligt aan de basis van dit boek, maar het ligt er niet vingerdik bovenop. Waardoor het ook geïnterpreteerd kan worden als een fantasierijk verhaal op zich over een verdwaalde olifant. Mooi hoe op die manier het boek verschillende betekenissen kan inhouden en hoe het nergens te nadrukkelijk wordt.
De foto’s zijn loepzuiver en vol plezier. De kleine, versteende olifant in de weidse omgevingen doet je telkens smelten van meevoelen. De andere dieren, die telkens wel echt zijn, maken van hem nog meer een zonderling. Knap hoe de fotograaf zoveel kan uitdrukken met zo weinig middelen. De juiste keuzes en een flinke dosis prettige verbeelding liggen hieraan ten grondslag.
De zuinige tekst bij de foto’s, in een speels lettertype afgedrukt, is al even juist en goed gedoseerd als de foto’s zelf. In een licht afstandelijke stijl doet hij je meer vermoeden dan er staat. Dat spreekt je rechtstreeks aan op je emotie.
Zo versterken tekst en foto’s elkaar tot een indringend, gelaagd verhaal dat je keer na keer leest en bekijkt. Met plezier en verwondering. En dat het nadien kan leiden tot boeiende gesprekken en knappe inzichten, dat lijdt geen twijfel.

Eric Vanthillo
december 2016

ISBN: 
9789025870546
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 14,99
Aantal p.: 
30