Auteur: 
Jeroen
cover:
Illustrator: 
Nanja
2015

De nachtuilen

Terwijl Tobias denkt dat hij naar Engeland vliegt, komt hij op een vreemd eiland terecht: één van de Denari-eilanden. Daarop wonen allemaal mensen die magie hebben. Eerst is Tobias verontwaardigd en boos, tot hij ontdekt dat hij ook magie bezit. Zijn ouders zijn lang geleden gevlucht al weet niemand waarom. Tobias krijgt een intensieve training. Hij blijkt erg belangrijk te zijn voor de leiders van de Denari-eilanden. Als er een missie wordt uitgestuurd, wil Tobias mee, maar dat mag niet want het zou gevaarlijk kunnen zijn. Wat nu?

Dit is een eerste deel van een nog te voltooien vierdelige reeks over Tobias en de Denari-eilanden. In dit verhaal volgt de lezer de eerste stappen van de jonge magiër Tobias. In het begin is hij vooral erg verbolgen over het feit dat hij ‘ontvoerd’ is naar een andere plek dan waar hij heen wilde. Hij wil ook niet geloven wat zijn achtergrond is. In een heel groot deel van dit verhaal wordt de setting van het geheel erg uitgebreid beschreven. De onderlinge relaties en problemen waarmee Tobias in aanraking komt, worden uitgebreid beschreven. Pas in het laatste deel van het verhaal komt er meer vaart en spanning en wordt er toegewerkt naar een climax. Er wordt heel veel gepraat en dat haalt dikwijls de vaart uit het verhaal. De houding van sommige personages is niet altijd duidelijk en dat blijft zo tot op het einde van dit deel. Hopelijk krijgt de lezer een verantwoording van die houding in de volgende delen. De auteur komt wel met enkele originele vondsten, zoals de plek waar de Denari-eilanden zich bevinden. (Al heeft hij een voorganger die er ook van gebruik maakte in de reeks ‘Skyland’.) Ook Tobias’ kat Loesje speelt een originele en grote rol in het verhaal.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Tobias. Zo weet de lezer even veel – of even weinig – als Tobias zelf. Zijn gemoedstoestand durft nogal eens heel snel om te wisselen, van argwanend, vertwijfeld naar beslist en overmoedig in enkele ogenblikken. De meisjes die hem trainen en helpen, zijn dan weer erg stoer, onvervaard en blijven ondanks alles geloven in hun kunnen.
In het slotdeel krijgt de lezer een betere kijk op wat er allemaal speelt in die wereld van oude magie en waarom Tobias moet doen wat hij moet doen. Uiteindelijk komt het weer neer op een strijd tussen het Goede en het Kwade, al wordt het niet echt duidelijk wie nu het Goede vertegenwoordigt en wie het Kwade. Wordt waarschijnlijk vervolgd in de komende delen van deze reeksl.
Niet helemaal overtuigend verhaal dat wel spannend eindigt en doet uitkijken naar het tweede deel, najaar 2016.

Pol Van Damme
november 2015

ISBN: 
9789024569397
Genre: 
Leeftijd: 
AVI: 
9+
Prijs: 
€ 16,99
Aantal p.: 
400