Auteur: 
Peter
2015

Arthur

Peter Verhelst, dichter, romanschrijver en regisseur in NTGent, schreef dit lyrisch libretto voor Muziektheater Transparant.
De semi-opera 'Arthur' ging op 19 maart 2014 in première in De Munt in Brussel.
In zijn herkenbare stijl - zintuiglijk, beeldend en poëtisch - beschrijft hij hoe 2 vrouwen, vergezeld door een kind, over een slagveld dolen. Een lege omgeving waar de oorlog gestreden is. De ene vrouw, Claron, is blind en is op zoek naar haar man die vanuit Afrika hierheen gekomen was om te vechten. De andere vrouw, Yonina, is op zoek naar haar land zoals ze het zich herinnert van voorheen en vertelt Claron wat ze ziet. Arthur loopt met hen mee. Hij droomt en fantaseert over helden en durvers, tot hij de realiteit inziet en beseft dat de wereld rondom hem koud is, ijskoud.
De tekst leest als een reeks monologen waarin de 3 personages afwisselend aan het woord komen. Elke monoloog is als een lyrisch gedicht waarin vele thema's verwerkt zijn: de waanzin van de oorlog, het missen van je geliefde, het herstel van de natuur na dood en verderf, enzovoort. In zijn uitgepuurde taal geeft Verhelst sterk de gevoelswerelden weer van de personages. Zelfs als zij de omgeving beschrijven met de vele planten die weer beginnen groeien, voel je een levensdrift die boven alle dood staat. Hierin schuilt ook de hoop die de duisternis verlicht.
De vele monologen worden afgewisseld met koorstukken. Van deze liederen van Purcell lees je telkens links de originele Engelse tekst en rechts de Nederlandse vertaling. Ook in deze korte stukken kiest Verhelst de juiste woorden en plaatst ze in een ritme dat je dwingt tot rust en inkeer.
Het geheel is mooi vormgegeven door Dylan Van Elewyck; sober maar doordacht. Waardoor het geheel aanvoelt als een kostbaar kleinood dat graag en met mondjesmaat gelezen wordt. Het is het resultaat van de Expert class Book design 2015 van het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen.
Dit is een geliefd werkje voor volwassenen en jongeren vanaf 16 die interesse hebben in taal, theater en poëzie.

Eric Vanthillo
december 2015

ISBN: 
9789075175547
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 14,00
Aantal p.: 
63